Reportages die je beleeft

Halte 747 AM, `radiodagboek van veranderend Nederland', is een van de programma's die sinds de metamorfose van Radio 5 tot 747AM in april vorig jaar de ether vullen. De RVU en de VARA maken het beurtelings, elke week vanaf een andere locatie. De mobiele studio is een wit bestelbusje, volgeladen met opname-, montage- en zendapparatuur.

Halte 747 AM, elke werkdag van 13.05-13.30u. op 747AM. De Confrontatie, Om de week op vrijdag van 13.30-14.00u. op 747 AM.

Het VARA-team parkeerde vorige week bij de Aya Sofia moskee in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam. De verslaggevers verspreidden zich door het gebouw en gaven hun impressies door. Ze snoven de geur op ,,Er hangt hier een beetje een weeïge, zoete, doorkookte lucht van kippenpoten, kebab, rijst en noten'' en spraken bezoekers, zoals een oudere moslim die op een prikbord met contactadvertenties zocht naar ,,een goede vrouw''. Nooit is te horen of de uitzendingen live zijn of opgenomen, wat ze `levensecht' maakt.

De RVU zit deze week in Burgers Zoo in Arnhem, de VARA is volgende week te gast in een beautycentrum in Rotterdam. Bij de keuze voor locaties laten de omroepen zich niet leiden door de actualiteit. ,,Op 11 september zaten wij toevallig op de Amsterdamse effectenbeurs, dat kwam goed uit'', vertelt samensteller/eindredacteur Karel van Hoof (VARA). ,,Maar ergens anders hadden we het programma ook laten doorgaan.''

De samenwerking tussen de RVU en de VARA is beperkt. De omroepen dragen het busje aan elkaar over en gaan verder hun eigen gang. ,,We e-mailen elkaar de onderwerpen toe en vergaderen soms samen'', vertelt eindredacteur/verslaggever Maya Schepers (RVU). Aan de uitzendingen is te horen dat het programma door twee omroepen wordt gemaakt. Bij de VARA komen ook deskundige `buitenstaanders' aan het woord, terwijl de RVU alleen medewerkers van de locatie en bezoekers interviewt. De RVU heeft echter op vrijdag een apart programma (De Confrontatie) waarin deskundigen op de uitzendingen terugblikken.

Halte 747 AM zou aanvankelijk deel uitmaken van de ochtendprogrammering, maar wordt nu tussen de middag uitgezonden. Jammer, vinden de makers, want dan luisteren er minder mensen. Hoe groot hun publiek precies is, weten ze niet. ,,In de orde van 20.000'', schat Van Hoof. Wie een aflevering mist, kan die op internet nog beluisteren. De uitzendingen van afgelopen week staan op www.omroep.nl/rvu.