Radicale sjeik overleden

Een invloedrijke radicale Saoedische geestelijke, sjeik Hmud bin Oqla al-Shuaibi, is zaterdag na een hartaanval overleden. Sjeik Shuaibi (77) haalde in oktober de media toen hij in een fatwa (decreet) opriep tot een heilige oorlog tegen de VS ter ondersteuning van het Talibaanregime in Afghanistan en hun protégés, het terreurnetwerk Al-Qaeda. ,,Amerika is een ongelovige staat, vijand van de islam en de islamieten'', stelde hij. Tevens gaf hij decreten uit waarin hij de Saoedische regering, bondgenoot van Washington, aanviel. De regering verbood Shuaibi en gelijkdenkende geestelijken vervolgens nog te preken of fatwa's uit te geven. Shuaibi begon op 7-jarige leeftijd de Koran te bestuderen en ontwikkelde zich tot een gezaghebbend geestelijke. De mufti van het land en de minister van Justitie waren onder zijn studenten.