Partner zoeken op internet

Openlijk naar een partner zoeken is allang geen taboe meer. Zelfbewuste singles daten net zo lang tot ze de ware hebben gevonden. En als het mis gaat, beginnen ze een nieuwe zoektocht.

Ook online kan naar een partner worden gezocht. Zoekmachine Ilse opende vorige week een dating site. Op Ilse Dating staan tientallen contactadvertenties van mensen die op zoek zijn naar een partner of nieuwe vrienden.

De site belooft veel. ,,Bij Ilse Dating vind je de ideale partner, of je nu op zoek bent naar romantiek, vriendschap of meer!'' Om die ideale partner te vinden moeten kandidaten zich (gratis) inschrijven een uitgebreid profiel van zichzelf opstellen. De computer vraagt je het hemd van het lijf. Ben je op zoek naar een vaste of vrije relatie, een huwelijk of vriendschap? Heb je blauwe, bruine, groene of grijze ogen? (Je kunt zelf invullen dat je ogen een verschillende kleur hebben.) Heb je momenteel een relatie? Je moet van jezelf zeggen of je een verlegen, doortastende, ondernemende, aanhankelijke, assertieve of intelligente persoonlijkheid bent.

Je kunt meteen eisen stellen aan je toekomstige partner. Wil je dat hij/zij geen kinderen heeft? Is een universitaire opleiding noodzakelijk? Val je alleen op mannen of vrouwen met blauwe ogen van West-Europese afkomst? Heb je een hekel aan werklozen? Wil je niet dat hij/zij te veel tijd aan hobby's besteed? Zoek je iemand die katholiek is, er traditionele opvattingen op na houdt en zich klassiek kleedt? Moet hij/zij ook tennis spelen of schaken? Geen probleem. De computer regelt het allemaal.

Iedereen die zich inschrijft, krijgt een persoonlijke pagina met daarop zijn/haar profiel en drie lijstjes met kandidaten die voor 100 procent aan het zoekprofiel doen: Onder `Jullie zoeken elkaar' staan mensen met precies hetzelfde profiel. Gevonden kandidaten kunnen worden `beheerd' op de persoonlijke pagina, waar ook e-mailberichten te lezen zijn van mensen die op je advertentie hebben gereageerd.

Sommige singles lijken te geloven in de perfecte match die Ilse Dating belooft. ,,Ben jij degene die ook op zoek is naar 100 procent of niet?'' schrijft Jolanda, een 28-jarige vrouw uit de Randstad. Erg specifieke wensen heeft ze niet. Ze is op zoek naar een man die houdt van ,,een feestje, bioscoop, strandwandeling en lekker uit eten. Iemand die houdt van vakanties bij voorkeur, zon, zee, gezellig.''

Als de perfecte toekomstige partner niet bestaat, is dat geen ramp. Ilse Dating biedt ook een `vrij zoek' mogelijkheid. Op grond van leeftijd, geslacht en regio kan een uitgebreid overzicht opgevraagd worden van ingeschreven partnerzoekenden.

Ook gebaseerd op profielen, maar een stuk minder serieus dan Ilse Dating is Brand Dating. De profielen op deze site bestaan vrijwel uitsluitend uit merknamen. Een voorbeeld.

,,IK MAN 1969 AMSTERDAM

amsterdam nbbs apple stickie coca cola wodka timberland replay diesel oakley björn borg volkskrant at5 parool nieuwe revue create online camel breezer grolsch

JIJ VROUW VANAF 1972

JA GRAAG: marlboro lights sex and the city veet chablis slapen DD sprayblond hoog IQ

GAAT WEL: as the world turns kwebbelen

LIEVER NIET: magere melk groen links volkskrant van nelle muesli tuinbroek gtst

NO WAY: prozac''

Wie geen zin heeft om te daten, maar wel andere singles wil leren kennen, kan zich in de discussies op de Single-site van de Volkskrant (VKSS) mengen. Er zijn 26 rubrieken, van kinderwens tot overwerk. De actuele discussie gaat over het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima (,,Weer twee singles minder, door dat koninklijke huwelijk. Waarom lukt het de prins en Máxima wél, en de VKSS-singles niet?''). Isabel benijdt Máxima niet: ,,Wat een vreselijk leven krijgt ze. Liever zij dan ik.''

Websites : dating.ilse.nl; www.branddating.nl; www.volkskrant.nl/single

[klaver@nrc.nl]

    • Marie-José Klaver