Omstreden Glas verrassend vierde op EK bobsleeën

Arend Glas heeft zich het afgelopen weekeinde gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen van Salt Lake City. Bij de Europese titelstrijd in Cortina d'Ampezzo voldeed hij in de twee- en viermansbob aan de eis. Dat was een plaats bij de eerste vijftien.

In de wereldbekerwedstrijd imponeerde Glas met name in de viermansbob. Met Arnold van Calker, Tim Beck en Marcel Welten eindigde hij als vierde, na in de tweede run zelfs de tweede tijd te hebben neergezet. Met Welten was er zaterdag op de `geschoonde' lijst de dertiende positie in de tweemansbob. Vormbehoud was daarmee aangetoond.

De kwalificatie van Glas stond de afgelopen week ter discussie. De bobsleeër bleek in het verleden banden te hebben gehad met de extreemrechtse partij CP'86. De omstreden sportman ontkende enige sympathie in die richting te hebben, nam afstand en bood excuses aan voor in het verleden gemaakte fouten. NOC*NSF, dat technisch directeur Joop Alberda als crisismanager naar de Italiaanse wintersportplaats Cortina had gestuurd, zag geen aanleiding hem te boycotten.

,,Kennelijk moet ik door diepe dalen gaan om hoge pieken te bereiken'', reageerde Glas na zijn succesvolle weekeinde. ,,De afgelopen week ben ik door een hel gegaan. Toch wist ik dat ik me voldoende zou kunnen concentreren. De laatste dagen was de rust bovendien weer wat teruggekeerd. Ik heb veel steunbetuigingen gehad. Van familie, sponsors, fans, coaching, begeleiding. Van iedereen eigenlijk.''

Gisteren droeg de Bobslee Bond Nederland Glas voor als kandidaat voor uitzending naar de Winterspelen. Morgen doet NOC*NSF uitspraak. ,,Ik ga er van uit dat dit niet meer dan een formaliteit is'', zei Wilfried Idema, voorzitter van de BSBN. ,,Glas heeft aan alle voorwaarden voldaan. Vooral zijn prestatie van zondag was geweldig.''

Gezien zijn positie op de wereldranglijst, inmiddels zesde, kon de olympische kwalificatie Glas in de viermansbob nauwelijks nog ontgaan. Gisteren nam hij slechts de laatste twijfels weg. Vooral zijn start was zeer goed. In de tweede run van gisteren maakte hij vervolgens geen stuurfouten meer.

De beste prestatie van Glas tot nu toe was de zesde plaats in de wereldbekerwedstrijd van Lake Placid, wegens doping bij een concurrent inmiddels zelfs gecorrigeerd tot de vijfde plaats.

Het team van Glas bestaat uit zes man. Naast de vier die gisteren vierde werden, maken Edwin van Calcker en Olaf ter Braack als reserve deel uit van de formatie.