Nieuwe vormen van Apple

Een scheerspiegel, een bureaulamp en een bloempot. De nieuwe iMac van Apple lijkt op van alles.

Toen Apple vier jaar geleden zijn eerste iMac lanceerde, was dat meteen een groot succes. Er zijn 6 miljoen exemplaren van verkocht, maar in de formule zat weinig rek meer. Steeds meer computers worden met plat (LCD) scherm verkocht, en ook de klassieke pc-toren heeft zijn beste tijd gehad.

Verschillende computerfabrikanten hebben systemen ontwikkeld waarbij de computer of in de voet van het LCD scherm (15 inch) of in het display zelf is verwerkt. Dat laatste heeft nadelen omdat men niet ongestraft een harde schijf en andere cruciale onderdelen op zijn kant kan zetten. Meestal gaat dat ten koste van de prestaties. Vandaar dat bij Apple het complete moederbord in de ronde behuizing is verwerkt.

Voordeel van het `zwevende' scherm is dat het alle kanten kan worden opgedraaid, wat niet lukt met staande schermen, al kun je je afvragen of bij intensief gebruik de hals niet wat slapjes gaat worden.

De prestaties van de iMac zijn bijzonder. Er komen drie modellen: het duurste model (2.199 euro, ex. BTW) heeft een 800-MHz G4 processor en een ingebouwde DVD en CD W brander. Een goedkoper model heeft alleen een CD RW speler. Alle modellen worden geleverd met een NVIDIA GeForce2 MX grafische kaart en met `AirPort'-kaart kan draadloos worden geïnternet.

De G4 processoren van Apple leveren ondanks een lagere kloksnelheid dan de concurrentie van Intel vergelijkbare, zo niet betere prestaties. Apple-topman Steve Jobs denkt dat iMac een decennium mee lang kan. Dat zal uiteraard nog moeten blijken, want de markt is verzadigd en Apple zal het in eerste instantie vooral van vervangingsverkopen moeten hebben. Bovendien worden alle iMac's geleverd met het jongste besturingssysteem Mac OS X en daarvoor is het software aanbod op dit moment nog beperkt.