Miljoenenstrop voor Rabobank

Rabobank heeft een miljoenenstrop opgelopen als gevolg van risicovolle leningen van zijn vestiging in Eemnes. ,,Een aantal crediteuren is op een gegeven moment opgehouden met het betalen van de rente en het aflossen van de schuld. Er zijn wel onderpanden, maar die zijn niet voldoende. De schade is aanzienlijk'', zo bevestigde een zegsman van Rabobank vanmorgen.

De vestiging in Eemnes heeft in de afgelopen jaren leningen verstrekt, waarvoor de vereiste goedkeuring van het hoofdkantoor ontbrak. Een van leningen had betrekking op de financiering van het verbouwingsproject van Kasteel Almere, een amusementspark. Hiermee is 90 miljoen euro gemoeid. Dat bedrag wordt voor 60 procent gefinancierd door Rabobank Eemnes. Er wordt nog onderzocht wat de de exacte omvang van de schade is.

Inmiddels eist Rabobank nieuwe zekerheden van Kasteel Almere. Vanmorgen liet het pretpark weten te onderhandelen met de bank over de verscherpte kredieteisen. Het heeft in dat verband zijn hoop gevestigd op een samenwerkingsverband met een ,,internationale hotelketen die de toekomstige exploitatie moet verstevigen'', aldus een persbericht.

Begin 2001 hadden de accountants van Rabobank, na hun jaarlijkse controle, al geconstateerd dat de vestiging in Eemnes te risicovolle kredieten had verleend aan ondernemers. ,,Wij hebben toen bestuur en toezichthouders van Rabobank Eemnes gemaand daar iets aan te doen. Ze hebben lang gewacht voordat er iets aan werd gedaan'', aldus de woordvoerder van het hoofdkantoor.

De zaak kwam eind vorig jaar nadrukkelijker in de schijnwerpers te staan van het hoofdkantoor nadat de algemeen directeur Rob Wijnmalen onverwacht om het leven kwam bij een verkeersongeval. Er werd een nieuwe interim-directeur aangesteld, die al snel tegen de opmerkelijke leningen aanliep. Sinds begin deze maand heeft het hoofdkantoor, op verzoek van de raad van toezicht van het kantoor in Eemnes, een extra bestuurder toegevoegd aan de bank.

Rabobank-kantoren mogen tot een bepaald bedrag vrij – zonder toestemming van het hoofdkantoor – kredieten verstrekken. De hoogte van de lening en de grootte van de vestiging bepalen vervolgens wanneer er wel toestemming moet worden gevraagd.

De voorzitter van de raad van toezicht (een soort van raad van commissarissen) van Rabobank Eemnes, N. E. Lemckert, is begin dit jaar ,,op eigen verzoek'' teruggetreden. Ook zullen er binnenkort twee bestuurders van het kantoor opstappen.