Midvoor naast Pelé

Edvaldo Izidio Neto stond beter bekend als Vava. Hij was enkele jaren de middenvoor van het Braziliaanse voetbal. In 1958 in Zweden en in 1962 in Chili werd hij met Brazilië wereldkampioen. Gisteren overleed in Rio de Janeiro de man die met Garrincha, Didi, Pelé en Zagalo een magische voorhoede vormde.

Vava was de man van de finales. In Zweden scoorde hij twee keer in de finale van het wereldkampioenschap tegen Frankrijk (5-2). Naast hem speelde een jongetje van 17 jaar, Pelé, die ook tweemaal doel trof. In Chili maakte hij één doelpunt in de WK-finale tegen Tsjechoslowakije (3-1). Op beide WK's scoorde hij in totaal negen keer. Hij droeg 25 keer het shirt van het Braziliaanse elftal en kwam daarin tot 15 doelpunten.

Vava overleed zaterdag aan een hartaanval. Hij werd 67 jaar. Twee jaar geleden werd Vava ook al getroffen door een hartaanval. De midvoor had nog een bijnaam. De supporters van Vasco da Gama noemden hem `Borst van staal'. Vava begon als reserve aan het wereldkampioenschap van 1958, waarin de Brazilianen onder leiding van Pelé en Didi de wereld verbaasden met technisch hoogstaand voetbal waarin nauwelijks overtredingen werden gemaakt. Coach Vicente Feola deed pas in de laatste fase van het toernooi een beroep op de midvoor van Vasco. Vava beëindigde het wereldkampioenschap met in totaal vijf treffers.

Na het kampioenschap verhuisde Vava naar Europa, waar hij twee jaar voor Atlético Madrid ging spelen. In 1960 keerde hij terug naar Brazilië, naar Palmeiras. Tijdens het wereldkampioenschap van 1962 in Chili scoorde Vava voor de Braziliaanse ploeg viermaal. In Chili maakte vooral rechtsbuiten Garrincha diepe indruk bij de wereldkampioenen.

Na een voetbalavontuur in Mexico en de Verenigde Staten beëindigde hij in 1967 zijn loopbaan als speler van Portugesa in Rio de Janeiro. Maar zijn grote liefde gold toch de club Vasco da Gama. Toen Vasco in de financiële moeilijkheden verkeerde, schoot Vava hulp.

De laatste jaren ging de gezondheid van de legendarische Braziliaanse midvoor hard achteruit. De laatste keer dat Vava in de openbaarheid trad, was vorig jaar tijdens de begrafenis van Waldir Pereira, beter bekend als Didi, met wie hij tijdens het WK van 1958 zo hartveroverend samenspeelde. De Braziliaanse voorhoede Garrincha, Didi, Vava, Pelé, Zagallo zal in de herinnering blijven als aan de aanval met de mooiste voetbalnamen en de mooiste doelpunten.