`Laten we hockey leuk houden'

De Nederlandse hockeybond KNHB presenteerde afgelopen weekeinde de plannen voor de campagne `Laten we hockey leuk houden'. De bond wil op die wijze de normvervaging in het hockey tegengaan en de groeiende onsportiviteit beteugelen. De laatste tijd worden hockeywedstrijden steeds vaker ontsierd door vandalisme, wangedrag en drank- en taalmisbruik. Afgelopen seizoen werd voor het eerst een hoofdklasseduel stilgelegd wegens wangedrag langs het veld. Volgens directeur Johan Wakkie van de KNHB is de tijd rijp voor een campagne, die in mei in gang wordt gezet.

Wat houdt de campagne precies in?

Johan Wakkie: ,,Het geheel wordt breed opgezet. We maken gebruik van posters, leuzen, bierviltjes en ander promotiemateriaal. Er komt ook een website voor alle clubs, de campagne krijgt een multimediaal karakter. Elke vereniging ontvangt een set met folders. Met prikkelende teksten proberen we zich misdragende personen wakker te schudden. Een van onze leuzen is: `Is die schreeuwende man langs de lijn jouw vader?' Verder willen we een zwarte kaart gaan uitdelen. We weten nog niet exact hoe en aan wie, maar het is duidelijk dat die kaart wordt gegeven op het moment dat er problemen ontstaan. Verder hebben we plannen ontvouwd om bij clubs een bestuurslid vrij te maken dat zich kan wijden aan bestrijding van wangedrag.''

Hoe erg is het gesteld met het wangedrag in de hockeywereld?

,,Het loopt nog niet de spuigaten uit, maar het gedrag van mensen langs en op het veld leidt steeds vaker tot irritaties. Zo worden scheidsrechters niet altijd vriendelijk bejegend door spelers en toeschouwers. Verder kunnen we het als bond niet tolereren dat clubs worden gebeld door scheldende ouders of dat spelers naar huis rijden nadat ze gedronken hebben.''

Waar komt die verruwing in de hockeysport vandaan?

,,Het is een maatschappelijk verschijnsel. Er komt steeds meer publiek af op een hockeywedstrijd, dan gaat er weleens iets mis. Maar laten we niet overdrijven: het is één keer gebeurd dat een hockeyduel werd stilgelegd. Vervelend, maar niet illustratief voor de entourage rond hoofdklasseduels.''