John Hiatt vlammend, nadenkend en rockend

Net als vliegtuigladingen Amerikaanse artiesten stelde ook John Hiatt afgelopen najaar zijn Europese tournee uit. Hij vreesde niet voor de toestand in de wereld na 11 september, maar hij had een blindedarmonsteking. Gisteren had hij opnieuw last van zijn gezondheid, maar een opkomende en stembedreigende kou werd door een Groninger arts de kop in gedrukt.

Wellicht daardoor was Hiatt, in net pak waaronder een bontgekleurd overhemd bleek schuil te gaan, bij het uitverkochte concert van gisteren in een jolige en extraverte bui. Wat dat betreft kwam het goed uit dat hij zich, net als op zijn laatste cd The Tiki Bar Is Open, liet begeleiden door The Goners, de groep die hem ook al op het bijna veertien jaar oude Slow Turning terzijde stond. Zo werd het grootste deel van de avond afgewerkt met een behoorlijk rockende aanpak. Ook nummers van het goeddeels akoestische en vooral prachtig getitelde Crossing Muddy Waters wonnen flink bij het veel steviger jasje. In een enkele introspectieve bui trok Hiatt zich terug achter een keyboard, zoals in het moederziel alleen gespeelde Have A Little Faith In Me in de toegift.

De grootste winst van deze Goners-bezetting is wel de aanwezigheid van slidegitarist Sonny Landreth. Met zijn kleurrijke spel liet hij knap horen hoeveel verschil een stukje doorzichtig plastic om de pink van de linkerhand kan maken bij een begaafd gitarist. Om de basale gitaarakkoorden van Hiatt legde hij kleurrijke, behaagzuchtig kronkelende lijnen, waarmee hij flink wat leven in de nummers speelde. Naarmate het concert vorderde werd het steeds meer een gitarenshow, met expressieve intro's, vlammende solo's en uitgerekte slotakkoorden waarin ook Hiatt zich kranig roerde. De finale werd dan ook gevormd door de tergend trage blueslicks van het flink uitgerekte Ridin' With The King, het titelnummer van het bijna negentien jaar oude album.

In zijn vijftigste levensjaar klinkt John Hiatt nog altijd levenslustig. Zoals elke singer-songwriter, want dat is ondanks zijn nogal rockende aanpack dezer dagen zijn eigenlijke ambacht, put hij uit zijn eigen ervaringen met de harde kanten des levens. Al leent hij, zoals elke goede schrijver, ook uit de ervaringen van anderen – een van de nummers op The Tiki Bar Is Open is gebaseerd op een zinsnede uit de fameuze alcoholistenfilm Lost Weekend, bekende hij. Zijn publiek, dat keurig met hem meegroeit, weet hij zo knap aan zich te binden zonder dat er nu veel nieuwe zieltjes te winnen zijn.

Concert: John Hiatt And The Goners. Gehoord: 20/1, De Oosterpoort Groningen. Herh.: 21/1 013 Tilburg, 23/1 Vredenburg Utrecht.

    • Jacob Haagsma