Israëlisch leger neemt Palestijnse stad Tulkarem in

Het Israëlische leger heeft vannacht de stad Tulkarem, in autonoom Palestijns gebied, bezet. Het was de eerste keer sinds het begin van deze intifadah, 16 maanden geleden, dat Israël een hele stad overnam. Gedekt door helikopters drongen circa 100 tanks en pantserwagens en infanterie de Palestijnse stad binnen. Volgens de Israëlische legerwoordvoerder is Tulkarem ingenomen om de ,,terroristische infrastructuur'' te ontmantelen. Drie leden van Hamas zijn volgens de legerwoordvoerder reeds gearresteerd.

Palestijnse strijders bieden op verschillende plaatsen in Tulkarem felle tegenstand. Volgens Israël is deze militaire operatie niet tegen het Palestijnse zelfbestuur gericht maar tegen de Palestijnse terreur. In de rechtervleugel van de regering-Sharon klinken echter steeds krachtiger geluiden om met toenemende militaire druk de Palestijnse leider Yasser Arafat tot verbanning uit Ramallah te dwingen of ten val te brengen. Palestijnse woordvoerders zeggen dat Sharon ,,die droom wel kan vergeten''.

Tijdens doorrollende militaire represailles na de Palestijnse moordaanslag in Hadera waarbij vorige week zes Israëliërs werden gedood, heeft Israël zaterdag het gebouw van de Palestijnse radio en televisie in Ramallah grotendeels ontmanteld en daarna gedeeltelijk met explosieven verwoest. De Palestijnse radio en tv kwamen later via FM-zenders en het tv-station in Gaza weer in de lucht. Radwan Abu Ayyash, het hoofd van de radio en tv, had technische voorbereidingen getroffen om in geval van een Israëlische aanval op het hoofdgebouw de uitzendingen te kunnen voortzetten.

Ook werd de omsingeling van het hoofdkwartier van Yasser Arafat in deze Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever met nog meer tanks bij het gebouw strakker aangehaald. Israël heeft de Palestijnse leider daar feitelijk gegijzeld hoewel buitenlandse bezoekers tot hem worden toegelaten.

De Israëlische onderminister van Defensie, Dalia Rabin, heeft vanmorgen in een opvallend openhartig vraaggesprek met radio Israël gezegd dat de regering geen strategisch pad volgt in de strijd tegen de Palestijnen. Zij opperde de mogelijkheid dat Israël met het liquideren van de Palestijnse voorman Raed Karmi in Tulkarem verantwoordelijk is voor de huidige escalatie van het geweld. Volgens Rabin heerste er voor deze moordaanslag op de lang door Israël gezochte Palestijn een periode van betrekkelijke rust. Een kans op vooruitgang met de Palestijnen is volgens de dochter van de vermoorde premier Rabin daardoor verloren gegaan. Dalia Rabin zei ook dat sommige militaire acties tegen de Palestijnen door bepaalde ministers worden bepleit om aan (wraak)gevoelens van de publieke opinie te voldoen.