India eist van Pakistanen uitlevering topcrimineel

India heeft buurland Pakistan een nieuwe eis gesteld in de diplomatieke oorlog om het terrorisme. New Delhi heeft de Pakistaanse regering laten weten dat een oorlog kan worden voorkomen als het Dawood Ibrahim uitlevert, een man die wordt verdacht van talloze criminele aanslagen op Indiaas grondgebied.

India had aanvankelijk vier eisen gesteld aan president Musharraf van Pakistan: het verbod op Lashkar-e-Taiba en Jaish-i-Mohammed, de twee organisaties die verantwoordelijk worden gesteld voor de aanslag op het Indiase parlement op 13 december; de beëindiging van infiltraties in Kashmir; de afwijzing van terrorisme in het algemeen en ten vierde: de uitlevering van twintig mannen die door India worden verdacht van terreurdaden.

In zijn recente toespraak wees Musharraf elke vorm van terreur af. Hij verbood de twee terreurorganisaties en hij beloofde de infiltraties in Kashmir te beëindigen. Maar over de vierde eis was hij terughoudend: Pakistaanse staatsburgers kon hij niet uitleveren aan India. Over de uitlevering van niet-Pakistanen kon worden gepraat.

India wilde geen gesprek, maar onmiddellijke uitlevering, desnoods van de niet-Pakistanen alleen. Want dat waren er 14 van de 20. En van die 14 is voor India eigenlijk vooral een man belangrijk: Dawood Ibrahim. Het probleem is echter dat Ibrahim met terreurorganisaties van Kashmir niets van doen heeft. Hij is een Indiase gangster, die in 1993 bomaanslagen zou hebben gepleegd in Bombay, als antwoord van moslims op de verwoesting van een moskee in Ayodhya. Bij deze bomaanslagen zouden 300 doden zijn gevallen. Ibrahim wist naar Karachi te ontkomen, vanwaaruit hij zijn criminele imperium uitbouwde. Hij zou betrokken zijn bij drugssmokkel en afpersing. Naar verluidt is een telefoontje van Ibrahim genoeg om zakenlui en vooral filmsterren ertoe te bewegen een deel van hun salaris aan hem te schenken.

Ibrahim is vooral voor de grootste regeringspartij BJP van groot belang. Minister Advani van Binnenlandse Zaken noemde hem dit weekend `de personificatie van alle terreur in India'. Belangrijk detail is dat Advani's BJP nauw betrokken was bij de aanslag op de Babri-moskee in 1992. De wraak van Ibrahim kwam daarom juist voor de BJP hard aan. Bovendien staat de BJP midden februari voor zware verkiezingen in de dichtstbevolkte deelstaat, Uttar Pradesh. De uitlevering van Ibrahim zou ineens kunnen zorgen voor een triomf.

In de loop van vorige week is India's eis aan Pakistan daarom versmald tot de opmerking van een BJP-leider: `Geef ons Dawood en er komt geen oorlog'.

Vraag blijft waarom Pakistan Ibrahim niet wil uitleveren. Hij zou inmiddels een Pakistaans paspoort bezitten en onder bescherming staan van de Pakistaanse geheime dienst. De arrestatie van Ibrahim zou daarom een demonstratie zijn van Musharrafs macht over deze geheime dienst. En die macht is niet zo groot, zeggen waarnemers. Wat weer betekent dat Musharraf ook de infiltraties in Kashmir niet zal kunnen beëindigen. En daarmee is de cirkel rond.