Het epistel van Knevel

Op zondag kwam het gezicht van Andries Knevel even in beeld bij Het Journaal. Dat was passend. Hij was de man die aan de wieg stond van de boodschap van zondag. Sterker nog: als het niet de `Dag des Heren' was geweest, had hij het Journaal beter zelf kunnen presenteren. Want het was zijn primeur, in zijn programma, de uitspraak van D66-leider De Graaf dat prins Willem-Alexander ,,dom'' was geweest. ,,Beetje dom'', had De Graaf eerst gezegd, maar Knevel drong aan: ,,Zacht gezegd maar zou u het ook anders willen zeggen?'' En toen werd het ,,dom''. Groot Nieuws.

In Knevel op Zaterdag deed De Graaf zijn veelgeciteerde uitspraak over wat eigenlijk een opmerking van Máxima was waar Willem-Alexander op doorging. Nee, dan was Rehwinkel van de Pvda bij Buitenhof tammer. Omdat dat programma op zondag valt, kan Knevel daar helaas niet aanwezig zijn. Dan had hij nooit Rehwinkel gekozen, want tja, dankzij zijn proefschrift is die woordvoerder voor het koningshuis. Paul Witteman hoopte dat hij Knevel nog zou overtroeven met een nog pikanter quootje, maar helaas zei Rehwinkel: ,,Ik kies mijn eigen woorden.'' Hij vond dat prins Willem-Alexander gelijk had. Het rapport-Baud was inderdaad een mening, maar hij had er nog wat bij moeten zeggen over onderzoek en staatscommissie en zo.

Knevel had dat anders aangepakt. En waarom eigenlijk niet op zondag? Dominees werken dan toch ook? Bij Knevel floreert Gods woord het beste. Sinds Henk Binnendijk weg is, heeft hij geen concurrentie meer. Vandaar dat de directeur van de Evangelische Omroep, Andries Knevel, besloot om Andries Knevel behalve Het Elfde Uur op dinsdag een programma te geven op zaterdag, Knevel op Zaterdag. Eerst was het een praatprogramma met publiek op een tribune, maar die mensen leidden af van de man waar het om draait, Knevel zelf. Het is nu een zaterdags Netwerkje geworden met reportagetjes, maar vooral veel Knevel die een Kamerlid of iemand anders om commentaar vraagt.

Het voordeel van Knevel is dat hij nooit zelf over Gods woord hoeft te beginnen. Hij vraagt het altijd van tevoren en zijn gasten dringen daar dan op aan, legde Knevel uit, die zaterdag nog een keer optrad als gast in het programma Wintertijd op RTL5. Minister Zalm? Wilde graag over zijn christelijke achtergrond praten.

Knevel groeide op in Laren en Hilversum. Zijn eerste plaatje was Spiegelbeeld van Willeke Alberti, daarna volgde Adamo. Wat Beatles, Rolling Stones, Mamas and the Papas, hoewel dat eigenlijk niet mocht van zijn christelijk gereformeerde vader. Knevel op een Puch, Knevel op een Tomos brommer. Daar had hij deugdzaam voor gespaard. Hij raakte van Christus af. Maar aan de VU, tijdens een college macro-economie, werd hij plotseling gegrepen door de grote levensvragen en hij ging theologie studeren. Dat verhaal van deze bekering heb ik eerder gehoord en het is goed om deze mooie boodschap jaarlijks te herhalen. Het epistel, videobrieven van Knevel aan de kijkers.

Nu nog de vraag of het wel zo ,,dom'' was van Máxima en Willem-Alexander om het onderzoek van Baud te degraderen tot een van de vele meningen. Willem-Alexander is zo goed van de verhoudingen in het land op de hoogte dat hij weet dat hij een loopje kan nemen met de feiten over dat onderzoek en de leugentjes van zijn aanstaande kan afdekken.

Op een eerder moment van het vrijdaginterview had hij verbaasd gereageerd op de vraag van Maartje van Weegen dat zijn huwelijksaanzoek aan Máxima ook had kunnen betekenen dat hij geen koning zou kunnen worden.

,,Hoezo?'' vroeg Willem-Alexander met oprecht vragende wenkbrauwen.

,,Nou dat de politiek geen toestemming zou geven'', zei Van Weegen.

,,Dat is nooit aan de orde geweest'', onderbrak hij haar geërgerd, maar hij herstelde zich en met een glimlach vervolgde hij: ,,en.... het is natuurlijk niet zo dat niemand ervan af wist dat ik haar ging vragen''. Zijn moeder wist ervan af en premier Kok. Deze politieke cracks wisten net als de prins dat het wel goed zat, politiek. In die zekerheid werden ze niet teleurgesteld.

,,Er was natuurlijk wel enig risico'', zei Maartje nog.

,,Ja, weinig'', zei de prins.