Haas verder na slijtageslag tegen Federer

Twee keer moest de Duitser Tommy Haas op de Australian Open een 2-1 achterstand in sets wegwerken om de kwartfinales te bereiken. Zaterdag versloeg hij Todd Martin. Vandaag bleef hij in een slijtageslag overeind tegen Roger Federer: 7-6, 4-6, 3-6, 6-4 en 8-6.

In de beste partij van het toernooi in Melbourne tot nu toe leek de Zwitser Federer bij een 6-5 voorsprong in de vijfde set over de langste adem te beschikken. Met onder meer 25 aces en 66 winnende slagen had de 20-jarige tennisser zijn opponent voortdurend onder druk gezet. Maar op de cruciale momenten in het meeslepende gevecht onder het - wegens de aanhoudende regen - gesloten dak in de Rod Laver Arena toonde Haas zich mentaal onbreekbaar. Met een mislukte slice backhand verknoeide Federer een matchpoint, waarna Haas vervolgens wel meteen toesloeg. ,,Ik weet niet hoe ik heb verloren, want ik zag geen verschil tussen Haas en mij'', jammerde de teleurgestelde Federer.

Haas sloeg weliswaar minder winners dan Federer, maar hij liet ook minder onnodige fouten (61 om 70) registreren. De Duitser speelt in de kwartfinales tegen Marcelo Rios, die vandaag in drie sets (7-5, 6-1 en 6-4) afrekende met Nicolas Lapentti uit Ecuador. ,,Het spijt me voor Haas, maar ik vrees dat Rios in die partij favoriet is'', zei Federer. ,,Ik heb Tommy immers hard laten werken en dat is in het voordeel van Rios.'' Ook Haas besefte dat hem opnieuw een zware opgave wacht. ,,Het lijkt erop dat Marcelo zich weer helemaal op het tennis richt'', zei Haas. ,,Hij is in topvorm.''

De Zuid-Afrikaanse routinier Wayne Ferreira leverde twee verbluffende prestaties om zich weer bij de laatste acht op de Australian Open te voegen. Zaterdag leek Ferreira bij een 6-4, 6-4 en 5-1 achterstand tegen de Kroaat Ivan Ljubicic al op weg naar huis. Op 5-3 werkte Ferreira twee matchpoints weg, waarna de 30-jarige baseliner met 7-6, 6-3 en 7-5 de vierde ronde bereikte. Vandaag werd Ferreira door de Spanjaard Albert Costa wederom tot een slijtageslag gedwongen. In vijf sets (4-6, 6-4, 6-4, 6-7 en 9-7) worstelde hij zich naar de kwartfinales.

De Tsjech Novak treft morgen in de kwartfinales de Oostenrijker Koubek. Novak versloeg in vier sets (6-4, 6-2, 5-7 en 6-2) de Slowaak Hrbaty. Koubek rekende in vier sets (7-5, 6-1, 6-7 en 6-2) af met de verrassende Chileense qualifier Gonzalez.

In een Zweeds onderonsje spelen Björkman en de als zestiende geplaatste Johansson morgen voor een plaats in de halve finales van de Australian Open. Björkman voorkwam in drie sets (6-2, 7-6 en 6-4) tegen de als zesde geplaatste Henman dat ook Melbourne in de ban zou raken van `Henmania'. Johansson schakelde in vier sets (6-7, 6-2, 6-0 en 6-4) de Roemeen Voinea uit.