Golden Globes uitgereikt

Met het winnen van vier Golden Globes gisteravond toonde de film A Beautiful Mind zich klaar voor de Oscars in maart. De film van Ron Howard over een wiskundig genie dat lijdt aan schizofrenie werd gekozen tot het beste drama van 2001 en hoofdrolspeler Russell Crowe tot beste acteur. Ook de vrouwelijke bijrol en het scenario werden bekroond. Moulin Rouge van Baz Luhrmann won prijzen voor beste musical of comedy, beste actrice in dat genre (Nicole Kidman) en de beste originele filmmuziek.

De Golden Globes gelden als een belangrijke graadmeter voor de Oscars en worden toegekend door de buitenlandse pers in Hollywood. De acteur Harrison Ford (59) kreeg de Cecil B. De Mille-award voor zijn gehele oeuvre. Bij zijn uitverkiezing tot beste regisseur ontving Robert Altman als een van de weinigen een staande ovatie van de zaal. De Bosnische productie No Man's Land, kreeg de prijs voor de niet-Engelstalige film. Opvallend prijsloos bleven onder meer Mulholland Drive, The Lord of the Rings, A.I. Artificial Intelligence en Ali.

Bij het televisiedrama vielen de thrillerseries Alias en Six feet under in de prijzen, een serie over een familiebedrijf in de begrafenissector. De in het Witte Huis spelende dramaserie The West Wing en de maffiasoap The Sopranos visten deze keer achter het net.