Gebruik cocaïne in hoofdstad verdubbeld

Het aantal Amsterdammers van 12 jaar en ouder dat aangeeft ooit cocaïne te hebben gebruikt, is in 15 jaar tijd bijna verdubbeld tot tien procent. Amsterdam is daarmee landelijk koploper, het percentage ligt twee keer hoger dan het Rotterdamse gemiddelde en vier keer hoger dan elders in het land. Dat blijkt uit research van het Centrum voor Drugsonderzoek (CEDRO) van de Universiteit van Amsterdam.

Het CEDRO voert dergelijk onderzoek sinds 1987 uit. Daarbij worden elke drie jaar zo'n 4500 Amsterdammers geïnterviewd over hun middelengebruik. In vergelijking met de VS, waar bij soortgelijk onderzoek meer dan tien procent van de bevolking zegt ooit coke te hebben gebruikt, geldt dat voor heel Nederland 2,1 procent zegt ooit te hebben gebruikt. Eén procent van alle Amsterdammers zegt ook recent te hebben gebruikt.

Het totaal aantal gebruikers is volgens Cohen substantieel hoger, omdat het uitgaanscircuit in de stad een aanzuigende werking heeft. Het cocaïne-gebruik in Amsterdam ligt nog ver achter bij dat in de grote steden in de VS. [Vervolg COCAÏNE: pagina 3]

COCAÏNE

'Smokkel bolletjes is peanuts'

[Vervolg van pagina 1] ,,Het percentage Amerikanen in grootstedelijke gebieden dat `ooit-gebruiker' zegt te zijn, ligt hoger dan het Amsterdamse, aldus Cohen. ,, Ondanks een heksenjacht op gebruikers en dealers, overvolle gevangenissen en het hermetisch afsluiten en militariseren van de zuidgrens met Mexico.''

Het noodpakket aan maatregelen die minister Korthals van justitie vorige week aankondigde om op grote schaal drugskoeriers op Schiphol op te pakken, zal volgens Cohen, net als in Amerika, geen enkele invloed hebben op de omvang van de Nederlandse cocaïnemarkt. ,,De jacht op die bolletjeskoeriers betreft niet meer dan het kruimelwerk van de invoer op de Europese en Nederlandse markt. Noodwetten, groepsdetentie voor die bolletjesslikkers, het is allemaal voor de bühne van de electorale psychologie. Voor de drugsmarkt heeft het geen enkele consequentie. Die is afhankelijk van de containeraanvoer via de havens van Bremen, Le Havre en Rotterdam.''

,,Korthals geeft toe aan vermeend geschonden rechtsgevoel als gevolg van de publiciteit over Schiphol. Maar het oppakken van die kleine krabbelaars zal geen enkele invloed hebben op de prijs of de hoeveelheid cocaïne op de Nederlandse markt. Het levert alleen maar een hysterisch debat op over het handhaven van regels en schendingen van ons rechtssysteem. Maar de Amerikaanse praktijk wijst uit dat het massaal oppakken van drugskoeriers en tussenhandelaren niets oplevert.''