Eten en drinken bij Pétrus (2)

Dit het tweede deel van het waargebeurde verhaal over 8 heren uit de bankierswereld die voor een diner met bijpassende wijnen in het Londense restaurant Pétrus 44.007 pond betaalden. Paris Match veroordeelde niet het bedrag, maar de verkeerde smaak en toonde dolgraag aan dat je bij Marc Meneau van l'Esperance in Vézelay goedkoper en beter eet en drinkt. Philippe Faure-Brac, de beste sommelier ter wereld, zocht bij het Repas du Roi van Menau de flessen uit. Vergelijk de prijzen met die van restaurant Pétrus (zie de krant van algelopen zaterdag)

Het menu van Meneau: zeldzame witte kaviaar van albino-steuren en beignets de fleurs pastorales werden gecombineerd met een Château Haut-Brion blanc 1978 (3.000 francs). Bij ambroisie de foie gras, een melange van foie gras, truffel en gevogelte wordt een cuvée collection Krug 1981, nectar des dieux gedronken. (3.000 francs). Een fles Montrachet du domaine de la Romanée Conti 1966 (13.000 francs) past bij de uit Saint-Malo afkomstige langouste royale au bouillon de montrachet. Romanée Conti uit 1919 (20.000 francs) wordt geschonken bij de selle d`agneau rôtie au soufflé de truffes. Bij de 3 jaar oude kaas, een vieux comté du Jura, wordt een wijn met nootachtige smaak uit diezelfde streek geserveerd. Deze Château Chalon 1921 kost 4.000 francs. Het nagerecht, ooit door Vatel voor de Zonnekoning bedacht, is de fontaine de fruits rouges au sucre. Men drinkt er een Château d'Yquem 1966 bij à 6.000 francs. De Paris Match constateerde dat de Engelsen met deze combinaties 10 keer goedkoper en beter uit zouden zijn geweest. Volgens de Guide Michelin kun je bij Marc Meneau al een repas van 690 francs (circa E105,--) bestellen. Zonder wijn uiteraard. Vandaag een recept voor een in Frankrijk afgekeken voorgerecht voor 4 personen. Bereiding: Snijd de tonijn met een scherp mes in blokjes. Meng in een kom olie, azijn, Pernod, fijngehakte knoflook en kruiden, zout en peper en een scheutje tabasco naar smaak door de tonijn. Ontvel de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Spoel de kappers af. Verdeel de stukjes tonijn over de borden. Garneer met tomaatstukjes en kappertjes. Schep de vinaigrette, geheel volgens de mode, om de tonijn heen.