Druk op Cheney om Enron

De druk op de Amerikaanse vice-president, Dick Cheney, om volledige openheid van zaken te geven over zijn contacten met Enron vorig jaar neemt toe. De verdenking bestaat dat Enron toen invloed heeft uitgeoefend op het energieplan van de Amerikaanse regering, waarmee de vice-president was belast.

Niet alleen Democraten, ook Republikeinen voeren nu de druk op Cheney op. De Republikeinse senator Fred Thompson zei gisteren in het NBC-programma Meet the Press dat alles op tafel moet komen.

Tegelijkertijd voelen zowel Republikeinen als Democraten zich ongemakkelijk bij de affaire rondom het vrijwel bankroete energieconcern, omdat Enron de verkiezingskassen van beide heeft gespekt. Zo wordt de Democratische senator Joseph Lieberman, destijds de running mate van presidentskandidaat Al Gore, verweten te voorzichtig te zijn jegens Enron, omdat ook hij geld van de energiegigant heeft ontvangen. Lieberman zou de ambitie hebben president te worden.

Intussen heeft de topman van Andersen, Joseph Berardino, de vorige week terzijde geschoven accountant van Enron, beschuldigingen van de hand gewezen dat zijn kantoor onwettige praktijken in de boeken van Enron had aangetroffen. In een geval had Andersen een beoordelingsfout gemaakt en in een ander geval was informatie door Enron achtergehouden, informatie die buitengewoon belangrijk was geweest, zei hij gisteren voor NBC.

Vice-president Cheney heeft tot nu toe aan de druk weerstand geboden meer openheid te geven over zijn contacten vorig jaar met Enron. Hij beroept zich op zijn recht als vice-president de privacy te beschermen van degenen die hij raadpleegt. Wel heeft Cheney inmiddels toegegeven dat hij vorig jaar zes ontmoetingen heeft gehad met Kenneth Lay, de topman van Enron.