Drie miljard dollar voor Afghanistan

Donorlanden en hulporganisaties hebben vandaag, op de eerste dag van een donorconferentie in Tokio, ruim 3 miljard dollar toegezegd voor de wederopbouw van Afghanistan.

Het definitieve bedrag zal morgen op de slotdag blijken. ,,Het doel voor het eerste jaar lijkt te zijn gehaald, terwijl we voor de middellange termijn op de goede weg zijn'', zei Mark Malloch Brown van de ontwikkelingsarm van de Verenigde Naties (UNDP) vandaag in een tussentijdse reactie op de binnenstromende beloften. De UNDP en de Wereldbank vroegen vorige week in een rapport om vijf miljard dollar voor de eerste tweeënhalf jaar en een totaal van 15 miljard dollar voor tien jaar.

Voorzitter Hamid Karzai van de Afghaanse interim-regering deed aan het begin van de conferentie zijn best zorgen over misbruik van de gelden zoveel mogelijk weg te nemen. Hij beloofde in zijn toespraak een ,,efficiënte en transparante regering die verantwoording zal afleggen aan haar eigen burgers en de internationale gemeenschap''. De Afghanen hebben slechts één angst, aldus Karzai, namelijk dat de situatie weer zal verslechteren door gebrek aan internationale steun.

Grootste donoren zijn de landen van de Europese Unie met 500 miljoen dollar voor het eerste jaar, de Verenigde Staten (296 miljoen), Japan (500 miljoen in tweeënhalf jaar) en Saoedi-Arabië (220 miljoen voor drie jaar). De Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank dragen elk 500 miljoen dollar bij in renteloze leningen. De Wereldbank stelt onmiddellijk 50 tot 70 miljoen als gift beschikbaar.

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) stelde vandaag voorwaarden aan de Nederlandse bijdrage van 70 miljoen euro in het eerste jaar. Daarmee behoort Nederland tot de zes grootste donoren.

Herfkens wil dat de Afghanen zelf de leiding nemen over het proces van wederopbouw. De conferentie in Tokio wordt geleid door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Saoedi-Arabië en gastland Japan. Ook wil zij dat de hulpverlening transparant is en donoren niet in onderonsjes met Afghanistan eisen gaan stellen. Delegaties van de VS, Japan en Saoedi-Arabië hebben al gezegd hun steun vooral via bilaterale hulp te willen geven.

De economisch adviseur van de Afghaanse regering, Torek Farhadi, zei ,,tevreden'' te zijn over de toezeggingen. ,,Wij zijn veel tevredener dan bij onze komst. We kunnen beginnen optimistisch te zijn.''

De Afghaanse premier Karzai liet aan de vooravond van de conferentie nog weten zeer teleurgesteld te zijn over de hulp die de internationale gemeenschap de afgelopen weken heeft gegeven aan Afghanistan. In een vraaggesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel waarschuwde Karzai ervoor dat Afghanistan weer zou kunnen afglijden naar de chaos waarin het land eerder verkeerde, als er niet snel meer geld zou komen.

achtergrond: pagina 5