Burnside

Het blueslabel Fat Possum uit Mississippi heeft in de loop der jaren zo'n roemruchte reputatie opgebouwd dat men onderhand spreken kan van 'de Fat Possum Blues'; de meest rauwe versie van deze stroming sinds Blind Willie Johnson in de jaren twintig de gospelblues uitkleedde. Back to basics dus, met dit verschil dat de kopstukken van het label op geen enkele wijze virtuoos genoemd kunnen worden. Vaandeldrager R.L. Burnside is wellicht nog de meest muzikaal onderlegde artiest van de oude garde.

Met het verschijnen van Burnside on Burnside, een livealbum, beleven we weer een hoogtepunt in het genre. Begeleid door Kenny Brown op gitaar en kleinzoon Cedric op drums brengt Burnside de blues zoals die past bij het huidige Mississippi, dat nog altijd een staat is waar de armoede en apartheid niet uit te roeien valt. De `mij krijg je niet klein-mentaliteit' van de zanger/gitarist is op deze plaat goed voor een geweldig muzikaal feest, dat zo aanslaat bij het publiek dat Burnside wel verbaasd lijkt over zijn succes.

Wie kennis wil maken met de even eenvoudige als opwindende Fat Possum Blues vindt op dit album dan ook de perfecte toegang tot een rijk vol opgeruimde vertellingen over de dagelijkse portie bad luck & trouble. En de trouwe verzamelaar heeft na wat al te moderne dwalingen van de oude man de oorspronkelijke Burnside weer terug.

R.L. Burnside, Burnside on Burnside; Fat Possum / Epitaph 0343-2