Bewegende beelden op de pc

Een beetje uitvaartverzorger draagt u niet alleen naar uw laatste rustplaats maar mailt op verzoek ook bewegende beelden naar verre familieleden. De webcam behoort tot het standaard pc-pakket en het digitale cameraatje vertoont beelden op internet van de kinderopvang of favoriete camping. Duizenden vakantiefoto's vinden hun digitale weg naar drogist, warenhuis of eigen fotoprinter.

Tekstverwerkers werden de eerste pc's vaak genoemd. Veel meer was er ook niet mee mogelijk. Je kon er ook een databank van je voorraad platen, cd's of postzegels mee maken. Dat verkoopargument deed menige aanschaf uit een pc-privé project op zolder belanden. De komst van Windows, internet en de groei van geheugen en opslag maakten de pc tot een multimedia machine. Lange tijd is beeld en geluid het domein geweest van de computerwizard, de gemiddelde pc-gebruiker bleef er verre van. Digitale fotografie en webcam hebben dat veranderd.

Bij webcams of pc-camera's gelden andere criteria dan bij digitale- of videocamera's. De opname is bij pc-camera's meestal bedoeld voor het tonen op het beeldscherm. De resolutie (het aantal beeldschermpuntjes) kan dan ook minder zijn. Maar ook niet al te weinig, want een filmpje ter grootte van een postzegel is niet echt het bekijken waard. De lichtgevoeligheid is belangrijk. Webcams worden meestal binnenshuis en in de avonduren gebruikt. Voor een beetje vloeiend beeld is de framerate (aantal beeldjes per seconde) belangrijk. De usb-aansluiting zorgt voor stroom. Webcams, die via seriële en parallelle poorten of een aparte video-kaart worden aangestuurd moeten naar het museum.

Opgeslagen beelden nemen veel ruimte in beslag. De stills worden doorgaans bewaard in het gecomprimeerde jpg-formaat. Bewegende beelden in mpeg. Een betere beeldkwaliteit wordt bereikt met behulp van compressie door toepassing van `codecs' op het standaard beeldformaat avi. DivX is een veel gebruikte codec (gratis te downloaden op www.divx.com).

Pc-camera's zijn er te kust en te keur. Populair is de Vesta-serie van Philips. Grappig vormgegeven camera's, technisch adequaat en met een ingebouwde microfoon eenvoudig te gebruiken en vooral geschikt voor het opnemen en versturen van videoboodschappen.

Creative Labs, een bedrijf dat vooral bekend is van zijn `Soundblaster', heeft een nieuw type geïntroduceerd: de Pc-cam 600. Deze camera kan gebruikt worden als webcam, maar ook als digitale camera. Het apparaat oogt als een fotocamera, ligt prettig in de hand en staat in een `dock' stevig op de bovenkant van de monitor. Gekoppeld aan de pc kunnen video's met beeldsnelheden tot 30 frames per seconde worden gemaakt. De lens (lichtgevoeligheid 10 lux) werkt met en zonder kunstlicht goed. Met de meegeleverde software kunnen simpel video-opnames worden gemaakt en verzonden. De liefhebbers van streaming video kunnen bewegende beelden plaatsen op hun website.

De Pc-cam 600 verrast vooral, wanneer het apparaat wordt losgekoppeld van de pc. Opeens heb je een digitale camera én draagbare webcam in de hand. Weliswaar kon het vriendelijke struisvogelei-op-pootjes van Phlips via het raam aan een draad ook de tuin in, maar de toepassingen waren minimaal. De camera van Creative kan met een resolutie van 352 288 (framerate: 15) met een maximum van 75 seconden video opnemen. Geschikt voor filmpjes op homepages op internet, maar ook om te worden gemaild of om te bewaren voor later.

Bij mobiel gebruik kunnen 200 beelden met een resolutie van 640 480 worden opgeslagen of 85 beelden met een resolutie van 1024 768. Met een maximum van 20 beelden kan een resolutie van 1280 960 (1.3 megapixel) worden bereikt en daarmee is de kwaliteit niet alleen geschikt voor het beeldscherm maar ook voor een redelijke afdruk. De microfoon is voor spraaknotities en kan niet worden gebruikt als de cam aan de pc is gekoppeld. Creative voert aan dat een microfoon op de audiokaart betere resultaten geeft dan de koppeling van video en audio via usb. Technisch juist, maar soms verdient `iets minder, maar makkelijk' de voorkeur. De Pc-cam 600 is zeer geschikt voor videoconferenties. Goede software in combinatie met ISDN (onder meer het Finse Vistacom: www.vistacom.fi, levert deze software) verdient de voorkeur boven het gehannes en eindeloos gewacht op internet via de standaard Netmeeting-software. Pc-cam 600 is geschikt voor alle versies van Windows, vanaf 98 en vraagt minimaal een 266 MHz Pentium. De adviesprijs is E219. Mogelijke alternatieven – geen hoge resolutie, geen mobiele cams – zijn de Agfa Ephoto CL 18 en Waitec Caddy 24. De maximum resolutie is niet hoger dan 640 480 voor stills, de prijs bedraagt E99.

Een andere mogelijkheid om met bewegende beelden op de pc om te gaan is het importeren van televisie en video. Voor de pc technisch niet eenvoudig. Televisiebeelden worden `interlaced' verzonden om het flikkeren te onderdrukken. Het televisiescherm ontvangt in plaats van 25 volledige beelden per seconde er 50 halve. De beeldlijnen worden om en om weergegeven. Het pc-scherm wil een volledig beeld. En dat kost stevig rekenwerk.

Veel videokaarten in nieuwe pc's zijn krachtig en hebben een tv-ingang. Met bijvoorbeeld een videorecorder tussen pc en kabelaansluiting kunnen tv-programma's worden geselecteerd en weergegeven. Er zijn ook complete pakketten, bestaande uit een kaart, een tuner en software. Creative levert de `Personal Cinema' een set die bestaat uit componenten van het Amerikaanse Nvdia. Naast de bekende grafische kaart Geforce2 MX400 met 64 MB geheugen is er een afzonderlijke tuner voor het aansluiten van signaalbronnen, zoals tv en videocamera en recorder en een afstandsbediening voor de tuner (een klein gifgroen plexiglazen kastje). De set maakt het mogelijk om met behulp van meegeleverde software (o.m. WinDVD en WinDVR van Intervideo en MGI VideoWave) video-beelden op te nemen, weer te geven en te monteren. `Time-shifting' maakt mogelijk dat een programma tegelijkertijd wordt bekeken en opgenomen, zodat beelden vertraagd en herhaald kunnen worden. De set kost E313 en heeft minimaal een 400 MHz Pentium II nodig en draait op Windows 98, 2000 en ME.

    • Cees Verschure