Armoede `bedreigt' democratie Bulgarije

De extreme armoede bedreigt in Bulgarije de democratie. Dat zeiden gisteren, los van elkaar, de nieuwe president van het land, Georgi Parvanov, en zijn voorganger, Petar Stojanov.

Parvanov, die gisteren in het parlement werd beëdigd als nieuwe president van Bulgarije, zei in zijn inauguratierede dat – naast het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO – ,,de verbetering van het leven van de gewone mensen'' zijn belangrijkste prioriteit is. ,,Laten we niet vergeten dat armoede en democratie niet samen gaan, en dat een mens niet werkelijk vrij kan zijn als hij alleen maar moet nadenken over de vraag hoe hij zijn brood moet verdienen'', aldus Parvanov.

Petar Stojanov, die vorig jaar bij de presidentsverkiezingen een verrassende nederlaag leed tegen de ex-communist Parvanov, zei in een vraaggesprek met het persbureau Reuters dat de extreme armoede veel Bulgaren ertoe brengt, zich de vraag te stellen of het wel verstandig was in 1989 het communistische systeem omver te werpen. ,,De armoede die de mensen onderdrukt is het grootste probleem voor zowel de mensen als de democratie in Bulgarije'', aldus Stojanov. ,,Armoede leidt tot teleurstelling. Armoede brengt mensen ertoe zich af te vragen: waarom hebben we het communisme omver geworpen?''

De Bulgaren hebben vorig jaar zowel bij de parlementsverkiezingen als bij de presidentesverkiezingen duidelijk uiting gegeven aan hun diepe frustratie over de lage levensstandaard. Bij de parlementsverkiezingen kozen ze massaal op de gloednieuwe en geheel onervaren Beweging van ex-koning Simeon II en verwezen ze de regerende centrum-rechtse SDS naar de oppositiebanken. Bij de presidentsverkiezingen stuurden ze Stojanov verrassend naar huis en kozen ze de ex-communist Parvanov. Inmiddels is de populariteit van Simeon alweer flink aan het dalen, want ook hij kan als premier geen snelle verbetering van de levensstandaard bewerkstelligen.

Het gemiddeld maandinkomen in Bulgarije is rond honderd dollar – te weinig om van rond te komen. Van een gemiddeld maandpensioen kan men niet eens de energierekening betalen.