Argentijns spaargeld wordt in pesos omgezet

In financiële kringen in Buenos Aires wordt vandaag een zware dag voorspeld voor de vrije wisselmarkt, nadat dit weekeinde bekend werd dat 44,8 miljard dollar aan deposito's en spaartegoeden zal worden omgezet in pesos.

De peronistische president Eduardo Duhalde maakte de omzetting dit weekeinde bekend, terwijl hij tijdens zijn inauguratie begin deze maand nog had gezegd dat de spaartegoeden zouden worden terugbetaald in de valuta waarin ze ook waren gestort. Volgens de centrale bank is van de Argentijnse banksaldi 44,8 in dollars en 22,9 miljard in pesos.

Begin deze maand liet Argentinië de ruim tien jaar oude koppeling van één op één met de Amerikaanse dollar los. De peso devalueerde tot 1,40 per dollar volgens de officiële koers. Maar op de vrije markt was de dollar vanmorgen voor opening van de handel al 2,10 pesos waard.

,,Ik geloof dat we het [terugbetalen van de spaartegoeden] zullen doen met handhaving van de koopkracht, niet met [terugbetaling van] biljetten - nu die er niet meer zijn'', zo werd Duhalde geciteerd in de Argentijnse kranten La Nación en Clarín.

Minister van Economie Jorge Remes Lenicov zei tegenover dezelfde bladen: ,,We zetten de economie om in pesos, niet in dollars.'' Daarmee lijkt hij het bericht te ontkennen dat een groep buitenlandse banken met vestigingen in Argentinië zou hebben toegezegd meer liquiditeit ter beschikking te stellen in ruil voor een dollarisering van de economie. De Argentijnse krant Página/12 berichtte gisteren over dit zogeheten `Plan-Cárdenas', genoemd naar een topman van de Spaanse bank HSBC. Voor Spaanse banken, met grote belangen in Argentinië, dreigt een aanzienlijke verliespost. Amerikaanse banken zouden het plan steunen.

Minister Remes maakte ook bekend, dat hij ,,binnen twintig dagen een geloofwaardig economisch plan'' voor Argentinië zal presenteren. Volgens de minister zal het plan elementen bevatten als een vrije wisselkoers voor de peso, een door het Congres goedgekeurde programma van monetaire emissies en de begroting 2002. ,,Met zo'n plan kunnen we gaan onderhandelen met het Internationale Monetaire Fonds over buitenlandse steun'', aldus Remes.

Argentinië heeft een buitenlandse schuld van ruim 141 miljard dollar. Eerder deze maand verzaakte het land rente over deze schuld te betalen.