Afboeking Numico fors bij Rexall

Voedingsbedrijf Numico schrijft 350 à 400 miljoen dollar (390 à 446 miljoen euro) goodwill af bij haar Amerikaanse dochterbedrijf Rexall Sundown. Dat heeft een woordvoerder van het concern vanochtend bevestigd. Het definitieve bedrag zal begin maart bekend worden gemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

Met dit bedrag wordt Rexall Sundown ongeveer eenvijfde lager gewaardeerd dan de 1,8 miljard dollar die Numico anderhalf jaar geleden neertelde voor het bedrijf dat vitamines en voedingssupplementen produceert. Het bedrijf uit Zoetermeer nam Rexall Sundown over op het moment dat de markt positief was over de groeimogelijkheden, waardoor de directie bereid was veel goodwill te betalen.

Kort daarna bleek het management van Rexall Sundown te zwak en zakte de markt voor vitamines in, iets wat werd versterkt door de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september. Na een reorganisatie bij Rexall Sundown, die tientallen managers hun baan kostte, en een bijstelling van de winstverwachtingen wil Numico een meer realistische waarde tonen.

Het bedrijf maakte vanochtend voorlopige omzetcijfers over 2001 bekend. In het vierde kwartaal steeg de omzet in de meeste regio`s, behalve in de VS. In deze grootste markt voor Numico daalde de omzet met 7 procent tot 586 miljoen dollar. Rexall Sundown liet in het laatste kwartaal een daling van de omzet zien van 23 procent.

Vooral in Oost- en Zuid-Europa nam de omzet in het vierde kwartaal toe, met respectievelijk 20 en 10 procent. Numico verkocht 9 procent meer babyvoeding en 13 procent meer ziekenhuis- en dieetvoeding.

De omzet van het concern steeg vorig jaar met 14 procent tot 4,3 miljard euro, vooral door overnames. De autonome groei was 5 procent. Zowel omzetcijfers, afboeking van de goodwill, als de gehandhaafde verwachting voor de winst, die gelijk zal blijven aan die van 2000, werkten positief uit op de beurs. Beleggers waardeerden het aandeel Numico rond het middaguur 3,5 procent hoger op 24,69 euro.