WADA kent al 24 dopegebruikers voor Winterspelen

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) heeft 24 sporters op het oog bij wie in de aanloop tot de Olympische Winterspelen in Salt Lake City ,,verhoogde niveaus'' van verboden middelen in bloed- of urinemonsters zijn geconstateerd. De bevinding, op een totaal van 2.600 willekeurige dopingtesten uitgevoerd door WADA in de afgelopen twaalf maanden, kunnen nog voor de Spelen leiden tot uitsluiting van deelnemers. De namen van de 24 deelnemers zullen nog voor de Winterspelen, die op 8 februari beginnen, bekend worden gemaakt.

Dat verklaarde Richard Pound, voorzitter van WADA, gisteren in het Canadese Montréal, de nieuwe vestigingsplaats van het twee jaar oude internationale agentschap. WADA heeft nog ongeveer 900 additionele dopingtesten in behandeling die moeten worden afgerond voor het begin van de Winterspelen.

,,We willen niet dat iemand die een positieve dopingtest heeft gehad, kan deelnemen aan de Winterspelen in Salt Lake City en de competitie voor eerlijke atleten kan bederven,'' verklaarde Pound, voormalig vice-president van het Internationaal Olympisch Comité. Zijn instelling is verantwoordelijk voor ,,goed politiewerk om degenen die de regels te overtreden, te straffen.''

De willekeurige dopingtesten door WADA, afgenomen van sporters uit 75 landen, maken deel uit van een campagne ter afschrikking van dopinggebruik. Doel van WADA, een onafhankelijke organisatie gevormd in reactie op dopinggebruik bij wielrennen, is om alle dopingtesten boven verdenking van gesjoemel te stellen. In het verleden zijn er beschuldigingen geuit dat positieve testresultaten zijn `zoekgeraakt' of in de doofpot zijn gestopt.

Atleten kunnen wegens WADA voortaan rekenen op de betrouwbaarheid van het dopingregime, zei Pound. ,,Ze weten dat er nu een onafhankelijk agentschap is zonder nationale overwegingen,'' verklaarde hij. ,,Er komt geen vriendjespolitiek aan te pas. Testresultaten worden niet veranderd of verzwegen omdat ze een belangrijke atleet uit een bepaald land aangaan.''

Niettemin blijft het IOC, en niet WADA, verantwoordelijk voor dopingtesten in Salt Lake City. WADA stuurt twaalf waarnemers naar de Winterspelen, om erop toe te zien dat dopingtesten volgens de regels verlopen. Zij krijgen toegang tot de afname van monsters en de laboratoria, en ontvangen testresultaten tegelijk met de onderzoekers van het IOC.

WADA boekt volgens Pound ondertussen voortgang bij de ,,oorlog tegen dopegebruik in sport.'' Het heeft overeenkomsten gesloten met alle zeven federaties die olympische wintersporten overzien, en hoopt voor de Zomerspelen van 2004 in Athene een algemene, internationale anti-dopingcode in te stellen waarbij alle sportfederaties en landen zich aansluiten.