Wacht tot het rode licht gedoofd is

Gloort er hoop in de Verenigde Staten? Wie het gros van de zakenbanken moet geloven, zet er op in dat de grootste dip in de Amerikaanse conjunctuur misschien al achter de rug is. Vrijwel zonder uitzondering hogen de grote effectenhuizen voorzichtig hun prognoses voor de Amerikaanse economie in dit jaar op. CSFB zit nu op gemiddeld 0,8 procent economische groei in 2002, Goldman Sachs op 1 procent, JP Morgan zit op 1,2 procent. Als een duurzame conjunctuurstijging in de VS al niet aan de gang is, dan zal die er spoedig zijn, luidt de mening van Salomon Smith Barney.

De resultaten uit de economische cijferstroom van deze week vielen mee. En gistermiddag werd de vierde achtereenvolgende stijging bekendgemaakt van de index van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan.

Als de grote huizen hun ramingen verhogen, dan is het kwestie van tijd voordat de meeste andere spelers in het researchcircuit van de financiële markten meegaan. Fouten maken kan het best in onbesproken gezelschap. Intussen sprak het beige book, de regionale inventarisatie die de Amerikaanse centrale banken acht maal per jaar maken, woensdag nog van een diffuus beeld van de economie, met enkel tentatieve tekenen van herstel. En voorzitter Greenspan was vorige week nog uitermate voorzichtig over de economie.

In de kern is de hoop op herstel vooral gevoed door de snelle afbouw van voorraden die aan het eind van 2001 lijkt te hebben plaatsgevonden. Dat betekent dat het eventuele aantrekken van de vraag van consumenten en bedrijven nu sneller kan doorwerken in het aantrekken van de productie.

Vandaar dat, met de stijgende hoop voor de economie in het huidige, eerste kwartaal, tegelijkertijd de angst opleeft voor een double dip. In dat geval wordt de voorzichtige opbouw van voorraden, die resulteert in een piekje van de economische groei, vervolgens weer afgebouwd omdat de opleving van de vraag toch tegenvalt. Is zo'n double dip waarschijnlijk? Morgan Stanley-strateeg Stephen Roach constateerde onlangs dat van de zes recessies sinds begin jaren vijftig er vijf een dubbele dip kenden, en waarschuwt voor een zelfde gang van zaken in de huidige recessie. Nu is Roach al tijdenlang aan de pessimistische kant, en ook binnen Morgan Stanley voert hij een openbare discussie met zijn veel optimistischer Amerika-econoom Richard Berner. Aan de andere kant: Roach was in 2000 wél een van de eersten die aan zag komen hoe abrupt en hevig de recessie zou worden. En dat heeft zijn geloofwaardigheid niet echt kwaad gedaan.