Voedselautoriteit gaat naar Volksgezondheid

De nieuwe Nederlandse Voedselautoriteit, die moet gaan toezien op de veiligheid van het voedsel, wordt toch geheel bij het ministerie van Volksgezondheid ondergebracht en niet bij het ministerie van Landbouw.

Dat heeft het kabinet gisteren besloten, zo melden bronnen in Den Haag. Tot nu toe werken beide ministeries sámen aan de oprichting van de Voedselautoriteit, maar de meerderheid van de Tweede Kamer is daarmee ontevreden. De Kamer vindt, evenals consumentenorganisaties, dat een onafhankelijk voedseltoezicht beter is gegarandeerd door de NVA alleen onder het ministerie van Volksgezondheid te laten vallen.

Dat het kabinet daaraan nu toegeeft, is een nederlaag voor minister Brinkhorst (Landbouw), die anderhalf jaar geleden het initiatief nam tot de oprichting van de NVA. Brinkhorst wilde van de Voedselautoriteit een pijler maken in een nieuw ministerie van Voedsel en Groen.

In de opzet van de NVA die het kabinet nu voor ogen heeft, komt Landbouw in de praktijk evenwel niet buitenspel te staan. De Voedselautoriteit krijgt de status van een apart directoraat-generaal binnen het ministerie van Volksgezondheid, dat ook opdrachten krijgt van andere ministeries. De grootste opdrachtgever buiten Volksgezondheid zal de minister van Landbouw zijn, die verantwoordelijk blijft voor alles wat de productie van voedsel aangaat. Voor activiteiten van NVA op dit gebied moet de Kamer dan ook in toekomst de minister van Landbouw blijven aanspreken. De gezondheidsnormen waaraan voedsel moet voldoen, blijven net als nu de verantwoordelijkheid van het ministerie van Volksgezondheid.