Vluchten van de euro?

Ik overweeg om mijn spaartegoed van 25.000 euro bij een Nederlandse bank om te zetten in Amerikaanse dollars. Gezien de opstelling van Italië ben ik bang dat deze over enige tijd de bankbiljettenpers op volle toeren laat draaien om de staatspensioenen aan de kiezers van Berlusconi uit te kunnen keren. Ook Duitsland en Frankrijk hebben dit probleem.

Wanneer Duisenberg straks is vervangen door een Fransman, houd ik mijn hart vast. Deze drie landen zullen zich heus niet aan het stabiliteitspact houden als de nood aan de man komt. Situaties à la Argentinië komen dan snel in het zicht.

(A.R.)

Er zijn meer mensen die willen vluchten van de euro naar de dollar, het pond of de Zwitserse franc. De zin ervan ontgaat mij. In ieder tijdperk zien mensen (denkbeeldige) vijanden waarvoor ze willen emigreren met hun hele hebben en houwen, of alleen met hun geld. Het Rode Gevaar van de Sovjets, het Gele Gevaar uit China, en ruim zestig jaar geleden het terechte Bruine Gevaar uit Duitsland. En de schrik van alle tijden: het Blauwe Gevaar van de belastingenveloppe. Maar waar moet je heen? Overal is er wat, zelfs in Nederland. Is die dollar nou zo sterk? De Amerikaanse bedrijven en burgers staan stijf van de schulden. Er hoeft maar weinig te gebeuren en de euro overtreft de dollar in waarde. Vlucht u dan weer terug naar de euro? De geldpers staat bovendien niet in Rome, maar in Frankfurt. De president van de Europese Centrale Bank staat niet alleen aan de aan/uitknop ervan, maar weet zich omringd door een stuk of twintig zwaargewichten uit alle EU-landen. En als Italië (Frankrijk, Duitsland) eventueel geld tekort komt, moeten ze dat daar eerst zelf oplossen. Bijvoorbeeld door euro's te lenen. Daar betalen ze dan meer rente voor, omdat hun kredietwaardigheid minder is dan van andere landen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld