Verlies Sun valt minder hoog uit

Sun Microsystems, fabrikant van netwerkapparatuur en -software, heeft in het tweede kwartaal een minder groot verlies geleden dan verwacht. De vraag naar apparatuur, die zich in vrije val bevond, lijkt daarmee gestabiliseerd.

Het Amerikaanse concern Sun, dat in oktober 3.900 werknemers naar huis stuurde, is veel klanten kwijtgeraakt sinds de internethype op zijn retour is. Het bedrijf ondervindt veel last van concurrenten die hun producten voor dumpprijzen aanbieden. In het vierde kwartaal, voor Sun eindigend in juni, verwacht de onderneming weer winst te maken.

,,We vertonen tekenen van vooruitgang'', zei financieel bestuurder Michael Lehman gistermiddag tijdens een telefonische persconferentie. ,,Ondanks de economische onzekerheden, blijft Sun investeren in de ontwikkeling van producten en kernactiviteiten om de lange-termijn groei van het bedrijf te waarborgen.''

Volgens bestuursvoorzitter Scott McNealy begaan bedrijven die in deze tijden zwaar bezuinigen op hun onderzoeksafdelingen een blunder. Zij zullen later, als de economie weer aantrekt, de slechtste jongetjes van de klas worden, zo stelt de topman.

In de drie maanden eindigend op 30 december werd een nettoverlies geboekt van 431 miljoen dollar (489,7 miljoen euro), 13 dollarcent per aandeel, op een omzet van 3,1 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg het verlies 423 miljoen dollar, de omzet was toen 5,1 miljard dollar. Volgens Sun gaat het om de op een na grootste omzetdaling die het bedrijf in twaalf jaar heeft meegemaakt.

Analisten rekenden op een verlies per aandeel van 4 dollarcent op een omzet van 3,1 miljard dollar, aldus een overzicht van Thomson Financial/First Call. Exclusief bijzondere posten bedroeg het verlies volgens Sun 99 miljoen dollar, 3 dollarcent per aandeel, vergeleken met een winst van 494 miljoen in het laatste kwartaal van 2000.

Beleggers reageerden teleurgesteld. Het aandeel van Sun opende gisteren 61 dollarcent lager op 11,76 dollar. Vorig jaar daalde de beurskoers van het bedrijf in totaal met 62 procent. De techno-fondsen op Wall Street waren gisteren op de laatste handelsdag van de week in het algemeen slecht gestemd. Dat was mede het gevolg van uitspraken van bestuurders van Microsoft en IBM. Zij hadden donderdag de kwartaalcijfers gepresenteerd en toonden zich daarbij weinig optimistisch. De meeste aandelenkoersen stonden kort na opening van de beurs in de min.

Branchegenoten Gateway en Micron verloren gisteren ook flink op de beurs in New York.