Top-10 domeinsmoezen

Sinds 1996 wordt het bedrijfsleven over de hele wereld geteisterd door domeinnaamkapers. Schimmige lieden die andermans merk, handelsnaam of persoonsnaam als domeinnaam laten registreren. Meestal hoopt de kaper er een financieel slaatje uit te slaan door de naam te verkopen aan de rechthebbende, soms gaat het om een pesterijtje.

10. Robein.com

Kaper: `Ik heb voor robein.com gekozen omdat robein de afkorting is van de bijnaam van onze internet-zoekmachine Robot Einststein.' De arbiter ontdekt echter dat de kaper de naam voor ƒ1.000, per maand te huur heeft aangeboden aan de eisende partij, de verzekeraar Robein Leven. Kopen kon trouwens ook: 1 miljoen gulden. Dat is voor de arbiter aanleiding om de naam over te dragen.

9. Madonna.com

Kaper: `Ondanks het feit dat er tijdelijk een seks-site draait onder madonna.com, is het de bedoeling de domeinnaam binnenkort te schenken aan een goed doel, het Madonna Rehabilitation Hospital in Nebraska'. Een verhaal om tranen van in je ogen te krijgen, maar de arbiter stinkt er niet in. Madonna.com wordt toegewezen aan Madonna.

8. Garnier.nl

Kaper: `Wij willen een site opzetten om de muziek van de Franse musicus Laurent Garnier te promoten. Kijk maar, de site is al in de lucht.' Opvallend genoeg laat de rechter zich overtuigen door de in elkaar geflanste homepage met een plaatje van de muzikant Garnier. Garnier.nl hoeft niet overgedragen te worden aan het cosmeticamerk.

7. Bovag.org

Kaper: `De naam staat voor Bond van Agrariërs. Ik ga een website voor boeren openen.' De arbiter gelooft er geen snars van en geeft de naam terug aan de Bovag.

6. Yahooemail.net

De kaper, Jorge Kirovsky uit Uruguay: `Onder de naam yahooemail.net heb ik een internetsite over dieren. De naam Yahoo gebruik ik omdat dit een bekend Uruguayaans hondenras is.' De arbiter kijkt in een woordenboek en stelt vast dat Kirovsky kletst. De naam wordt overgedragen aan Yahoo.

5. Maggi.com

Kaper: `Mijn naam is nu eenmaal Maggi. En mag ik dan maggi.com registeren?' Uit het bevolkingsregister blijkt dat de man inderdaad Romeo Maggi heet en dat is voldoende om de naam te behouden. Nestlé, de merkhouder van Maggi vist achter het net.

4 Ariel.nl

Kaper: `Ik ben van joodse afkomst en de leeuw is mijn lievelingsdier. In het Hebreeuws betekent Ariël `Leeuw van God'. Daarom vond ik die naam Ariël zo mooi.' Omdat de leeuwenliefhebber zijn site alleen gebruik om wat te chatten met zijn vrienden en hem zo geheel buiten de commercie houdt, vindt de rechter de verklaring van de man voldoende. Wasmiddelenfabrikant Procter & Gamble kan de naam niet opeisen.

3. Oilily.com

De Koreaanse kaper: `Wij kozen voor de naam oilily.com omdat hij goed past bij onze handel: de verkoop van verse producten en bloemen. In het Koreaans betekent Oi immers komkommer en de Lily is een Koreaanse bloem.' Ondanks het feit dat de Koreaan de naam voor 520 duizend dollar heeft aangeboden aan het kledingbedrijf Oilily, accepteert de arbiter het komkommerverhaal. Oilily kon niet aantonen dat de Koreanen daadwerkelijk op de hoogte waren van het bestaan van het kledingmerk Oilily. De naam blijft in Korea.

2. Oxford-university.com

Dr. Seagle, een Australische kaper: `Mag ik erop wijzen dat mijn naam enige tijd geleden al gewijzigd is in Oxford University? Men noemt mij Mr. Oxford University, voor vrienden Oxford.' Zoveel onzin heeft de arbiter nog nooit gehoord. De naam wordt dan ook teruggeven aan de universiteit.

1. Penquin.org

Kaper Anthony Katz: `Kan ik er wat aan doen dat mijn vrienden mij al jaren Penguin noemen?' (Vermoedelijk heeft de man flinke spreidvoeten). `Mijn bijnaam Penguin is zo ingeburgerd dat zelfs mijn vrouw vaak met mevrouw Penguin wordt aangesproken.' De arbiter vindt het een geloofwaardig verhaal en bepaalt dat meneer Penguin de domeinnaam mag houden. De uitgever van de bekende Penguin-boeken staat met lege handen.