Tien jaar

`Eindelijk weer eens een titel bij de mixed. De laatste was geloof ik van tien jaar geleden'. Meteen na afloop van de spannende finale van het NK gemengd viertallen slaakte Bep Vriend een kreetje. Haar team (-Maas, Hoogweg-Van Prooijen) versloeg afgelopen zondag in de allerlaatste wedstrijd concurrent IMP met 21-9 en dat was net voldoende voor het kampioenschap. Dit spel bracht de beslissing:

Z/Allen

♠ 10 6 4 2

♡ B 10

♦ 8

♣ V B 9 8 6 3

♠ H V B 7

♠ 9 8 3

♡ V 7 4 3

♡ H 9 5 2

♦ B 10 7 3

♦ 9 6 2

♣ 5

♣ H 7 4

♠ A 5

♡ A 8 6

♦ A H V 5 4

♣ A 10 2

Op beide tafels luidde het eindcontract 3SA waartegen west met ♠H uitkwam voor zuids aas. De klavers moesten het maar doen, daarom speelde in de open kamer zuid ♣10 voor de vijf en de drie. Na ampele overwegingen dook oost, waarna het contract niet meer was te maken. De leider probeerde nog wel ♣A en schakelde over op de ruitens toen ♣H niet viel. De vijfde ruiten werd hoog, maar dat was pas de achtste slag: 3SA -1. In de gesloten kamer vond Ricco van Prooijen wel de winnende speelwijze. Hij speelde in slag twee ♣2 (de tien kan ook) en legde op tafel de vrouw. Na een korte denkpauze besloot oost deze kaart te duiken, het beste wat haar te doen stond overigens. Van Prooijen, die nu wist waar ♣H zat, ging door met klaveren naar de tien en speelde een ruiten onderuit. Toen de ruiten 4-3 bleken te zitten maakte Van Prooijen drie klaveren, vier ruiten en twee azen: negen slagen en 13 imps winst.

Vorige week bereikte mij het droeve bericht dat Pim Verzijl is overleden. Hij werd 62 jaar. Als president van het linoleumconcern Forbo uit Krommenie bezorgde Verzijl de bridgewereld jaarlijks een fantastisch evenement in het Scheveningse Kurhaushotel. `Zijn' Forbo geldt tegenwoordig als sterkste viertallentoernooi ter wereld.

Een ander bridgefestijn in het Haagse is de Cap Gemini Ernst & Young World Top Invitational. Neem dit weekend een kijkje in Hotel des Indes waar zestien van 's werelds sterkste paren nog één keer hun kunsten vertonen. Nog één keer, want na zeventien jaar dreigt dit fameuze evenement voor de bridgewereld verloren te gaan omdat de sponsor stopt.

    • Jan van Cleeff