The Matrix: computerchic & vechttechniek

De dvd van `The Matrix', dé grote cinemasensatie van zomer 1999, laat zien hoe de toekomst van dit medium eruit kan zien, schrijft Dana Linssen.

Eerlijk gezegd ziet Speed-ster Keanu Reeves er niet uit of hij Simulacre et simulation van de Franse filosoof Jean Baudrillard, Kevin Kellys onderzoek naar de macht van machinerieën in Out of Control of een inleiding in de evolutionaire psychologie op zijn nachtkastje heeft liggen. Toch waren dat precies de drie boeken die hij moest lezen van de filmende broers Larry en Andy Wachowski voordat hij zelfs ook maar het script van de revolutionaire sciencefictionfilm The Matrix in handen kreeg.

The Matrix was dé grote cinemasensatie van zomer 1999. Volgens sommigen was het zelfs de eerste film van de 21ste eeuw. De combinatie van computerchic, kung-fu-vechttechnieken, het tegen muren oplopen en door de lucht vliegen dat door Oscarwinnaar Crouching Tiger, Hidden Dragon bij een nog groter publiek bekend werd, met een avonturenverhaal vol filosofie, sprookjes en razendsnelle actie raakte de juiste snaar.

Twee delen zouden er volgen: The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions. Eigenlijk al vorige en deze zomer, maar de techniek schrijdt de Wachowksi-wizzkids niet snel genoeg voorwaarts, dus is er nu The Matrix Revisited, een ruim twee uur durende dvd met louter extra's.

Voor diegenen die The Matrix al op schijf hadden is het een verhelderende aanvulling met nog meer blikjes achter de schermen, interviews en vooral veel vooruitblikken op de komende films die momenteel in Australië worden gedraaid. Er is ook een speciale editie met beide dvd's erin.

Als het aan producent Joel Silver ligt gaat het bioscooppubliek nooit meer naar Lethal Weapon nummer zoveel, vervolgfilms die alleen maar worden gemaakt om een formule uit te melken. Hij legt uit dat de nerdy broertjes Wachowski (allebei met brilletjes en hun petjes achterstevoren) in The Matrix eigenlijk alleen nog maar de voorwaarden hebben geschapen voor het `Alice in Wonderland ontmoet Jezus Christus, Siddharta en Sneeuwwitje'-verhaal dat zij eigenlijk willen vertellen.

Meer aandacht dan voor deze thematieken is er in de vele documentaires die beide schijven aanvullen voor de Amerikaanse undergroundstrips, de Japanse animatrix en oosterse vechtsporten die zo bepalend zijn voor de stijl van de film. Vechtmeester Yuen Wo Ping choreografeerde de meeste gevechten en hoe mooi Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss ook door de computer zijn bijgewerkt, het is adembenemend om de echte professionals aan het werk te zien. Alhoewel de broertjes Larry en Andy, die op de set elke scène aan elkaar voorspelen, ook hoogst vermakelijk zijn.

Beter laat deze Matrix-box zien hoe de toekomst van de dvd er kan uitzien. De preview van een Playstationspel en de spelletjes die nu – een beetje flauw – alleen voor dvd-rom bezitters op de pc toegankelijk zijn, en directe links geven naar de website www.whatisthematrix.com (waarop trouwens ook massa's interessante wetenswaardigheden en het gebruikelijke arsenaal aan vecht- en behendigheidsspelletjes staat) maken dan hopelijk ook interactie met je televisiescherm mogelijk. Zoals nu al mogelijk is bij de film, waarbij je elke keer dat je een wit konijn in beeld ziet, via de entertoets van je afstandsbediening naar een extra menu met documentaires kunt. Maar waarom is dat niet allemaal ook via het beginmenu te bekijken? Is dat niet in de geest van de multidimensionele Matrix? Of is het een marketing-gimmick?

The Matrix en The Matrix Revisisted Limited Edition (Warner Home Video). Prijs 31 euro.

    • Dana Linssen