Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat over de problemen van justitieminister Benk Korthals met de invoer van drugs naar Nederland. En reacties als opmaat naar het Kamerdebat van volgende week. Paul Cliteur vraagt zich af hoelang Korthals nog kan aanblijven. Ned.3, 12.07-13.02u.

Willem-Alexander en Máxima. Herhaling van het afgelopen vrijdag op het Nederlandse tv-net uitgezonden gesprek met Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. VRT, 18.10-19.00u.

Spraakmakers. Gesprek met de Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori die in 1994 wereldwijs opschudding wekte toen hij een 63-jarige vrouw aan een kind hielp. Hij wil als eerste wetenschapper een mens klonen. Canvas, 21.40-22.15u.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: De Akbarstraat. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-22.00u.

How to build a human. Tweede deel van een serie over genen en hormonen als bouwstenen van het menselijk lichaam. Aandacht voor de vraag in hoeverre het DNA ons leven bepaalt. BBC2, 22.00-22.50u.

Bonanza: Brave nieuwe wereld. Over de steeds verdergaande controle op het dagelijks bestaan via camera's en dataverkeer. Na de aanslagen op 11 september lijken steeds minder mensen bezwaar te maken. Ned.3, 23.32-0.02u.

KUNST

Close-up. Zie tv-vooraf. Ned.1, 18.30-19.30u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de eigenwijze Amerikaanse documentairemaker Errol Morris. Hij maakte o.a. een documentaire met speelfilmtrekjes over de ter dood veroordeelde R.D. Adams die ontschuldig bleek te zijn en componist Philip Glass. Afl.: Errol Morris altijd obsessies. Ned.3, 0.08-0.55u.

FILM

The Big Friendly Giant / De grote vriendelijke reus (Brian Cosgrove, 1989, Engeland). Tekenfilm is een vrije bewerking van bestseller van Roald Dahl over reus die weesmeisje ontvoert naar dromenland. Ketnet, 11.15-12.45u.

Le gendarme de Saint-Tropez (Jean Girault, 1964, Frankrijk). Succesvolle klucht met driftkikker Louis de Funès als politieman markeerde begin van zijn grote populariteit en. VRT, 13.35-15.10u.

. Esperando al Mesías (Daniel Burman, 2000, Argentinië/Italië/Spanje). Internationale festivallieveling bestudeert fijnzinnig en geestig sociale en religieuze waarden aan de hand van de ontmoeting tussen twee buitenbeentjes in Buenos Aires: een verslagen zakenman en een opstandige joodse jongeman. Ned.3, 14.05-15.40u.

The Saint of Fort Washington (Tim Hunter, 1993, VS). Minder bekend maar verdienstelijk, sociaal-bewogen drama over New Yorkse daklozen werd misschien te gelikt gefilmd. Veteraan Danny Glover ontfermt zich over nieuwkomer Matt Dillon. RTL4, 14.10-16.05u.

The Bloodhounds of Broadway (Howard Brookner, 1989, VS). Gangsterkomedie, naar enkele verhalen van Damon Runyon, speelt op oudejaarsavond in het Manhattan van 1928. Smakelijke rollen van Julie Hagerty, Randy Quaid, Madonna, Rutger Hauer, Matt Dillon. SBS6, 15.35-17.00u.

Apt Pupil (Bryan Singer, 1998, VS/Can./Fr.). Regisseur van The Usual Suspects verfilmde een serieus kort verhaal van Stephen King over Amerikaanse tiener (Brad Renfro) die een door hem ontmaskerde, voortvluchtige oorlogsmisdadiger dwingt in detail te vertellen over diens medische SS-experimenten. Net5, 20.30-22.30u.

Rambo: First Blood, Part II (George P. Cosmatos, 1985, VS). Vervolg op eerste Rambo-film uit 1982 improviseert niet alleen op het thema van de dolkstootlegende maar ook op de mythe van de Amerikaanse onoverwinnelijkheid. Sylvester Stallone blijkt immuun voor kogels van honderden tegenstanders. V8, 22.00-23.40u.

Renaissance Man (Penny Marshall, 1993, VS). Zalvend en sentimenteel verslag van de wijze waarop literatuuronderwijzer Danny DeVito een kneuzenklas van de militaire basisopleiding gevoel voor eigenwaarde bijbrengt én liefde voor Shakespeare's vijfvoetige jambe. BBC1, 23.55-2.00u.

. Under Capricorn (Alfred Hitchcock, 1949, Engeland). Even romantisch als morbide kostuumdrama over schuldgevoel, naar de roman van Helen Simpson en gesitueerd in het Australië van 1830, was volgens Hitchcock zelf het resultaat van vele vergissingen maar behoort volgens menig bewonderaar tot het beste wat de grootmeester ooit maakte. Britse edelman Michael Wilding valt voor alcoholistische nicht Ingrid Bergman. Maandag, BBC2, 14.10-16.05u.

RADIO

OVT. Na de column van Kees Sorgdrager een gesprek met emeritus-hoogleraar humanitair oorlogsrecht Frits Kalshoven over de Talibaan-strijders die naar de Amerikaanse marinebasis Guantanamo-bay op Cuba. zijn overgebracht. Ook het derde deel in een serie over de koeriers van Moskou. Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-journaal. Debat tussen PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert en CDA-fractievoorzitter Jan-Peter Balkenende over o.a. de huidige coalitie, de WAO, gezondheidszorg en het drugsbeleid van minister Korthals. Radio 1, 13.04-14.00u.

Opium. Onder meer een gesprek met actrice Tjitske Reidinga over haar rol in het toneelstuk Who is afraid of Virginia Woolf van de Amerikaanse schrijver Edward Albee. Ook in de uitzending de eerste serie genomineerden voor de toneelprijzen Louis d'Or, Colombina en Arleccino. Radio 1, 19.04-20.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Onder meer een gesprek met Ard Posthuma over een nieuwe vertaling van het toneelstuk Faust van Goethe. Een werk dat veel minder ernstig is dan men altijd heeft gedacht. 747AM, 23.00-24.00u.