Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2Vandaag Over een 25-jarige Marokkaanse jongere die al 24 jaar in Nederland woont en uitgezet dreigt te worden omdat hij zijn verblijfsvergunning niet tijdig heeft verlengd. Ook een reportage over het telescoopproject Astron in Drenthe dat duizenden kleine telescopen met elkaar zal verbinden. Ned.2, 17.35-18.50u.

Knevel op zaterdag. Gesprek met lijsttrekker van D66 Thom de Graaf. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Onder meer de ontmoeting van de anderhalf jaar geleden vrijgelaten IRA-terrorist Patrick Magee met Jo Tuffneil, dochter van een een Engels Kamerlid dat in 1984 bij een IRA-aanslag op een hotel in Brighton omkwam. Magee gaat in op de Ierse kwestie. Thatcher die ook in het hotel was, ontsnapte aan de dood. Ned.3, 22.13-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Verkleurde tijden. Eerste deel van een uit het archief samengestelde drieluik over het kassengebied van het Westland en De Kring, waar op grote schaal gebruik wordt gemaakt van buitenlanders die zonder werk- of verblijfsvergunning naar Nederland zijn gekomen. Ned.3, 16.25-17.00u.

MUZIEK

Masterworks. Eerste deel van een 4-delige documentaireserie over de grootste orkestwerken uit de 20ste eeuw. Componist Michael Berkeley ontdekt dat Debussy's La mer een onthutsend relaas biedt over huwelijkse ontrouw en schandalen. Afl.: La mer. BBC2, 19.55-21.10u.

FILM

Downhill Racer (Michael Ritchie, 1969, VS). Mooi gefotografeerde ski-scènes vormen voornaamste attractie van karakterstudie van Robert Redford als egocentrische Amerikaanse wedstrijdskiër op Europese pistes. BBC2, 15.45-17.25u.

Force Ten from Navarone (Guy Hamilton, 1978, Engeland). Oorlogsavonturenfilm, naar roman van Alistair MacLean, moet doorgaan voor vervolg op The Guns of Navarone (1961). Dit keer dient er een voor de nazi's onontbeerlijke brug in Joegoslavië te worden opgeblazen. V8, 20.00-22.10u., met reclame.

. Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker & Jerry Zucker, 1986, VS). Grappige komedie over een Hollywoodparvenu (Danny DeVito), die op het punt staat zijn onuitstaanbare vrouw Bette Midler te vermoorden, wanneer deze ontvoerd wordt door een onhandig stel. Hij verhoogt vrijwillig de losprijs. Net5, 20.20-22.00u.

. Dave (Ivan Reitman, 1993, VS). Volstrekt onwaarschijnlijke, maar ongeforceerde, innemende comedy over een door en door fatsoenlijke eigenaar van een uitzendbureau, die een treffende gelijkenis vertoont met de Amerikaanse president en diens plaats inneemt. Met Kevin Kline als de president én de look-alike, die zichtbaar groeit in zijn rol. Yorin, 20.30-22.35u.

. The Gingerbread Man (Robert Altman, 1998, VS). Uiterst vakkundige, maar inhoudelijk niet echt gedurfde of sprankelende verfilming door sublieme acteursregisseur Altman van verhaal van John Grisham. Succesvolle advocaat Kenneth Branagh raakt persoonlijk betrokken bij de problemen van zijn fragiele cliënte Embeth Davidtz. Ned.3, 22.45-0.40u.

Murder at 1600 (Dwight Little, 1997, VS). Amerikaanse president is een van de verdachten in voorspelbare actiethriller met Wesley Smipes als rechercheur die moord op secretaresse in het Witte Huis onderzoekt. BBC1, 23.00-0.40u.

. The Shining (Stanley Kubrick, 1980, VS). Perfectionistische griezelfilm van grootmeester Kubrick holt het genre danig uit. Roman van Stephen King is slechts aanleiding voor spel met de locatie (een verlaten superluxueus hotel) en de personages (een oppasser en zijn gezin). SBS6, 23.35-1.40u. Onderbroken door reclame.

The Freshman (Andrew Bergman, 1990, VS). Marlon Brando's parodie op zijn eigen mompelende Don Corleone is belangrijkste troef van onevenwichtige komedie. Als maffiabaas huurt hij studentje Matthew Broderick in om illegale Komodo-hagedis te transporteren. VRT, 23.40-1.18u.

. Bopha! (Morgan Freeman, 1993, VS). Regiedebuut van acteur Morgan Freeman is bejubeld Apartheidsdrama, gesitueerd in het Zuid-Afrika van 1980. Conservatief zwart echtpaar (Danny Glover en Alfre Woodard) raakt ontregeld door rebellie van zoon. Net5, 0.15-2.15u.

Bye Bye Bluebird (Katrin Ottarsdóttir, 1999, Denemarken). Tragikomisch bedoelde roadmovie registreert opppervlakkig hoe twee opzichtig geklede jonge vrouwen, gemotiveerd door wraak, de Faerøer eiland opschrikken. Ned.3, 0.40-2.05u.

. The Killers (Robert Siodmak, 1946, VS). Burt Lancaster debuteerde in klassieke, archetypische film noir (niet te verwarren met de versie van Don Siegel uit 1964) waarin Edmond O'Brien de aanloop tot de dood van een bokser (Lancaster) reconstrueert. Ava Gardner is de femme fatale. Stilering is interessanter dan de aan een kort verhaal van Hemingway ontleende intrige. BBC2, 2.10-3.50u., zwart-wit.

RADIO

Tema. Twee uur durende uitzending vanaf de Horecava over de rol van het eten in ons leven. Van middeleeuwse gerechten tot halalvoedsel en van biologische snacks tot goede wijnen. 747AM, 14.02-16.00u.

Easy listening. Onder meer aandacht voor de op 83-jarige leeftijd overleden Mexicaanse orkestleider Juan García Esquivel. Hij beleefde een paar jaar geleden een revival, toen zijn jaren vijftig elpees werden herontdekt door `easy tune' en `lounge' liefhebbers. Radio 2, 23.02-24.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de 63-jarige televisieregisseur Rudolf Spoor voor wie de registratie van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima zijn laatste grote klus zal zijn. Radio 1, 0.04-1.00u.