Renee Richard

Het vrouwentennis wordt nu gedomineerd door lange dames met grote spierballen. In de middenjaren zeventig waren de meeste topspeelsters elegante verschijningen. Groot was de opschudding toen een veertigjarige transseksueel haar opwachting maakte in het profcircuit. Renee Richard was als Richard Raskind ter wereld gekomen.

Het jongetje kon aardig tennissen. Hij werd later oogarts, trouwde met een vrouw en kreeg een kind van haar. Hij heeft altijd een vrouw willen zijn. Op zijn zesde droeg hij al kleren van zijn zussen. In 1975 liet hij zich ombouwen. ,,Zelfmoord was het enige alternatief'', vertelde Richard in een recent interview. In 1976 ontdekte de tennispers haar bijzondere achtergrond. Ze werd in één klap wereldberoemd. Ze werd ook geweerd van grote toernooien in Europa, waar ze bij de medische controles te weinig x-chromosomen kon aantonen. Het Hooggerechtshof in New York bepaalde dat zij wel mocht meedoen aan de US Open. De linkshandige Richard bereikte in 1979 haar sportieve hoogtepunt, met een twintigste plaats op de wereldranglijst. In het gemengd dubbelspel was ze actief met de Roemeen Ilie Nastase. In de damesdubbel speelde ze met Billie Jean King, die haar altijd heeft gesteund. Richard werd later coach van Martina Navratilova, die onder haar leiding in 1982 Wimbledon won. De 61-jarige Richard verblijft tegenwoordig in de staat New York, waar zij als oogarts werkzaam is.

Dit is de 25ste aflevering in een serie over schokkende sportmomenten.

    • Jaap Bloembergen