Regering Colombia eist nu daden van guerrilla

De Colombiaanse president Pastrana heeft de linkse guerrillabeweging FARC tot morgen gegeven om serieus een einde te maken aan het ontvoeren van mensen, het opblazen van pijpleidingen en het doodschieten van militairen en politieagenten. Zo niet, dan wordt het 42.000 vierkante kilometer grote gebied dat de FARC in handen heeft om vresesonderhandelingen te voeren, alsnog ontruimd. ,,Temidden van oorlog kan er niet worden over vrede worden onderhandeld'', zei Pastrana gisteren.

Afgelopen maandag werd de breuk in de drie jaar oude Colombiaanse vredesonderhandelingen op het nippertje gelijmd door de Verenigde Naties en de ambassadeurs van tien Europese landen. De FARC kreeg toen zes dagen om ernst te maken met de vredesbesprekingen.

De regering wil een staakt-het-vuren, en de garantie dat de guerrilla ophoudt met het ontvoeren van mensen en het betrekken van de burgerbevolking in het 40 jaar oude conflict.

De FARC ging deze week door met aanvallen. Er werden zeven electricteitstorens vernield en vijf bomaanslagen op oliepijpleideingen gepleegd. Zestien soldaten en politieagenten werden gedood.

Toch bleek ook de regering deze week een bom onder de broze vredesonderhandelingen te hebben gelegd. ,,Al in november hebben we president Bush verzocht de Amerikaanse hulp voor de strijd tegen drugs te mogen gebruiken voor de strijd tegen de guerrilla'', gaf de Colombiaanse minister van buitenlandse zaken Guillermo Fernández de Soto donderdag toe. Eerder publiceerde The Washington Post het bericht dat de Colombianen het Amerikaanse pakket van 1,3 miljard dollar militaire hulp tegen de drugs willen ombuigen in hulp tegen de guerrilla. Het grootste militaire hulppakket uit de geschiedenis van Latijns-Amerika werd nog door president Clinton toegekend. Het bestaat uit levering van in totaal 74 gevechtshelikopters, training van drie speciale gevechtsbatljons door de Amerikanen, en de levering van spionageapparatuur.

Woendag kondigde president Bush aan dat hij de hulp aan Colombia wil uitbreiden met nog eens 96 gevechtshelikopters en de training van een vierde speciale eenheid: dit keer een anti-guerrillabataljon. ,,Ik heb mezelf ertoe verplicht landen als Colombia te helpen met het verdedigen van hun vrijheid en democratie'', zei Bush tijdens een vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Het Congres heeft nog geen toestemming gegegeven voor het gebruik van de anti-drugshulp tegen de guerrilla. Maar na de aanslagen van 11 september lijkt de bereidheid daartoe te groeien. De FARC staat op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties.

Een woordvoerder van de FARC liet gisteren in de Braziliaanse krant O Globo weten dat de Amerikanen zich in een nieuw `Vietnamees avontuur' storten als ze besluiten de anti-drugshulp tegen de guerrilla in te zetten. Hij herinnerde eraan dat de FARC veertig procent van het Colombiaanse grondgebied in handen heeft.