Pretzel feiten

President Bush, die zich maandag voor zijn tv verslikte in een stuk pretzel, bijna stikte en flauw viel tegen de tafel, is niet de enige die door dit zoutje bijna het leven liet.

- Op 2 oktober 1999 stikte mevrouw Meredith Phares (Hagerstown, VS) bijna in een zelfgebakken pretzel. Zij werd gered door haar zoon.

- Afgelopen december zag Trevor Prince (12) in Saltair (VS) dat een jongen zich verslikte in een pretzel en stikkend neerviel op het plein van de Mount Brentonschool. Doordat Trevor de Heimlich-manoeuvre toepaste (een klap boven de navel), redde hij het leven van Dereck Wickstrom (11).

- Na het eten van een pretzel overleed in 1992 in Groot-Brittannië een jonge vrouw van 17 jaar door verstikking. Omdat het om een pretzel met pindastukjes ging, gaat men ervan uit dat pinda-allergie de doodsoorzaak was (website-artikel: Strange deaths of 1992)

- Het van oorsprong Duitse bierkoekje (`bretzel') in de vorm van een losse knoop is in de VS zeer populair. De valse berichten in 2000 dat popzangeres Britney Spears bij een auto-ongeluk om het leven was gekomen, werden extra geloofwaardig door het detail dat ze aangereden zou zijn door een `bestelwagen vol pretzels.'