Nieuwe onlusten in Argentinië

De spanning in Argentinië is gisteren weer opgelopen. De bevolking maakt zich steeds bozer over het feit dat de geldopnames van spaarrekeningen bij banken nog steeds zijn beperkt. Boze ambtenaren vrezen ontslagen. Volgens de Argentijnse media zijn er gisteren ten minste achttien mensen gewond geraakt bij confrontaties tussen politie en demonstranten.

In Santiago del Estero vielen tien gewonden toen de politie met rubberkogels en traangas op een menigte gemeenteambtenaren schoot.

De ambtenaren protesteerden tegen geplande ontslagen. Zij gooiden met stenen en flessen naar de politie en brandweer. Ook sloegen zij de ramen van het stadhuis in en vernielden een deel van de gevel van het pand. De politie arresteerde tien mensen. De stad ligt op ongeveer duizend kilometer ten westen van de hoofdstad Buenos Aires.

Argentinië verkeert in een financiële crisis. Het land heeft inmiddels een schuld opgebouwd van meer dan 140 miljard dollar. De afbetalingen van de schulden zijn vorige maand tijdelijk gestaakt. De nieuwe president, de peronist Duhalde, heeft een aantal maatregelen getroffen, waaronder het loslaten van de één-op-één koppeling van de peso aan de dollar, om de economie te stimuleren. De buitenwereld vreest dat Argentinië protectionistische maatregelen zal treffen. Eergisteren stapte de president van de centrale bank op.

Duhalde kreeg gisteren onverwacht steun vanuit de Verenigde Staten. President George W. Bush had telefonisch contact met zijn Argentijnse collega. Hij verzekerde Duhalde dat de Verenigde Staten bereid zijn hulp te bieden aan het Latijns-Amerikaanse land. Bush zei wel dat Duhalde eerst met een stevig herstelplan moet komen, ter stimulering van de economie. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis sprak Bush ook zijn medeleven uit met het Argentijnse volk.