Nederlands belang in Duits EMTV

De Nederlandse investeringsmaatschappij Constant Ventures staat op het punt een belang van 25 procent te nemen in het geplaagde Duitse mediabedrijf EMTV.

De transactie, waarmee circa 90 miljoen euro is gemoeid, moet binnen tien dagen rond zijn. Dit bevestigt S. Vermeulen, directeur van Constant Ventures en voormalig bestuursvoorzitter van participatiemaatschappij Alpinvest.

Constant Ventures neemt volgens Vermeulen zelf een klein belang in EMTV. Het grootste deel van de aandelen gaan naar een groep van investeerders waarvoor Constant als bemiddelaar optreedt. Wie die investeerders zijn wil Vermeulen niet zeggen. ,,Het gaat om banken en vermogende particulieren.''

Het beursgenoteerde EMTV, onder meer eigenaar van de Muppet Show en voor helft bezitter van de rechten op Formule 1-races, heeft een turbulente tijd achter de rug. Na de introductie op de Duitse startersbeurs Neuer Markt in 1997 schoot de koers met 32.000 procent omhoog. Maar in 2000 zette de ommekeer in. Binnen enkele maanden kelderde de koers weer met meer dan 90 procent.

Oorzaak was de grote schuldenlast van EMTV opgelopen door agressief expansiebeleid. Zo betaalde het bedrijf voor de helft van de Formule 1-rechten 3,75 miljard mark.

In de zomer van vorig jaar trad oprichter en bestuursvoorzitter T. Haffa af en werd vervangen door W. Klatten, afkomstig van het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Als onderdeel van de bestuurswisseling bedong Klatten het recht op het nemen van een belang van 25 procent in EMTV. ,,Klatten kreeg de financiering daarvoor niet rond'', zegt Vermeulen. ,,Toen heb ik contact met hem gezocht om het benodigde kapitaal te gaan regelen.'' Vermeulen heeft enkele jaren in Duitsland gewoond en gewerkt en heeft daar naar eigen zeggen ,,goede contacten''.

Vermeulen investeert ook in het door rechtszaken geteisterde EMTV - Haffa zou aandelen met voorkennis hebben verkocht - omdat hij gelooft dat het bedrijf uit de problemen komt. ,,De beurskoers klimt de laatste tijd weer omhoog. En bovendien heb ik vertrouwen in Klatten. Hij is een sterke manager.'' Vermeulen heeft met de voorman van EMTV een rondje langs de potentiële investeerders gemaakt. De Nederlandse investeerder ontkent dat Constant Ventures als stroman fungeert voor het Duitse mediaconcern Kirch. Dit bedrijf zou interesse hebben EMTV over te nemen.