Nationaal terrein voor evenementen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft plannen voor de realisatie van een zogenoemd 'nationaal evenemententerrein'. Dat heeft een woordvoerster van staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) gisteren bekendgemaakt.

Op deze nieuwe locatie zouden grote evenementen en festivals zonder grote problemen georganiseerd moeten kunnen worden. Dus zonder lawaai-, parkeer- en infrastructuurproblemen. Ook de bijbehorende politie-inzet zou op die manier geen struikelblok meer vormen.

Volgens de woordvoerster van Van der Ploeg verkeert het plan op dit moment in de ,,fase van gedachtenvorming''. Binnenkort start een haalbaarheidsonderzoek. De resultaten zouden in het voorjaar bekend zijn. Bij de besprekingen over het nationale evenemententerrein betrekt het ministerie ook concertorganisator Mojo, de organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Door het opzetten van zo'n terrein kunnen problemen zoals rond het hardrockfestival Dynamo in de toekomst worden voorkomen. Dat evenement is er ook dit jaar nog niet in geslaagd een geschikte locatie te vinden.

Donderdag liet de Dynamo-organisatie via hun website weten dat het evenement daardoor niet door zou gaan, maar vrijdag geeft een woordvoerder aan dat het misschien toch nog lukt. Dan moet wel de datum van het festival worden verschoven van het voorjaar naar het najaar, aldus de woordvoerder.