Musharraf: Bin Laden al overleden

De Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, denkt dat Osama Bin Laden waarschijnlijk al is overleden aan zijn nierziekte, waarvoor hij geen behandeling zal hebben kunnen krijgen.

,,Ik denk, eerlijk gezegd, dat hij nu dood is omdat hij een nierpatiënt was'', zei Musharraf gisteren in een vraaggesprek met de nieuwszender CNN. ,,We weten dat hij twee nierdialyse apparaten aan Afghanistan heeft geschonken. Eén daarvan was speciaal voor eigen gebruik. Ik betwijfel of hij nu nog zo'n behandeling kan krijgen. Op de foto's die we van hem hebben gezien leek hij extreem zwak.''

De leider van de Amerikaanse operatie in Afghanistan, generaal Tommy Franks, zei dat hij geen informatie had om de uitspraak van Musharraf te bevestigen of ontkennen. De geheime dienst van Pakistan staat bekend om zijn goede contacten in Afghanistan, maar onduidelijk is in hoeverre Musharraf zich gisteren baseerde op nieuwe informatie.

Andere ontwikkelingen gisteren in de strijd tegen terreur:

Het televisiestation Court TV mag het proces tegen Zacarias Moussaoui niet uitzenden, zo heeft een rechter in Washington bepaald. Moussaoui is tot dusver de enige die is aangeklaagd in verband met de aanslagen van 11 september. De rechter was het met het ministerie van Justitie eens dat er geen uitzondering moet worden gemaakt op de regel dat geen camera's tot zittingen van federale rechtbanken worden toegelaten. Het ministerie vreest dat de rechters, juryleden en getuigen een doelwit van terroristische acties worden. De zaak begint 14 oktober.

De Brit die op 22 december in een vliegtuig door medepassagiers werd overmeesterd toen hij probeerde in zijn schoen verborgen explosieven tot ontploffing te brengen, heeft voor een rechter in Boston zijn onschuld bepleit. ,,Niet schuldig'', antwoordde Richard Reid toen de negen punten tellende aanklacht werd voorgelezen. Volgens zijn advocaat is er geen enkel bewijs dat de 28-jarige Brit banden had met Bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda.

Britse regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van het Rode Kruis hebben toegang gekregen tot de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay, waar inmiddels 110 gevangen uit Afghanistan worden vastgehouden, onder wie enkelen met vermoedelijk de Britse nationaliteit. De Britten willen zich op de hoogte stellen van de gezondheidssituatie van de gevangenen en de Amerikanen helpen bij de identificatie. Verscheidene organisaties hebben hun zorg uitgesproken over de behandeling van de gevangenen, die tijdens hun vervoer zijn geblindoekt en vastzitten in kooien.