Máxima wilde `iets met kunst'

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta zullen op hun trouwdag vader en moeder Zorreguieta niet zien, ook niet na de plechtigheden. Dat bleek gisteravond in een vraaggesprek van Maartje van Weegen en Paul Witteman met het paar voor de NOS-televisie.

Op de vraag van Witteman aan Willem-Alexander: ,,En 2 februari? Ziet u uw schoonouders nog?'' antwoordde Máxima: ,,Nee''. Willem-Alexander zei: ,,Nee. Ja, op ons netvlies.'' Het paar wilde niet zeggen waar Máxima's ouders dan wel zijn. ,,Ze kijken televisie'', aldus Willem-Alexander.

In het gesprek vertelden Willem-Alexander en Máxima onder meer hoe hij haar ten huwelijk vroeg en wat hen in elkaar aantrekt. Willem-Alexander vindt Máxima ,,spontaan, interessant en leuk''. Máxima ziet hem als de man van haar leven. ,,Ik dacht: ik zal nooit iemand vinden die zo verliefd op mij zal zijn en ik op die man dat we eens gaan trouwen. Maar wel toen ik Alexander ontmoette.'' Ze vertelden ook hoe de introductie op het paleis verliep.

Had Máxima hem niet ontmoet, dan was ze misschien een galerie begonnen. ,,Ik wilde iets met kunst doen.'' Nu gaat ze ,,Alexander steunen''. Ze wil haar nog altijd toenemende populariteit de komende tijd waarmaken. ,,Ik zou heel graag willen dat dat is omdat ik het heb verdiend. Niet alleen maar van zwaaien, maar ook van kennismaking, betrokkenheid met de samenleving.''

Het gesprek is opgenomen op kasteel Drakesteyn. Vandaag precies een jaar geleden vroeg Willem-Alexander Máxima, in het Engels, ten huwelijk op de bevroren vijver van paleis Huis ten Bosch. Voor hij het aanzoek deed had hij het al besproken met koningin Beatrix en premier Kok.

Rozen: pagina 7