Mask Orchestra

In de Beatles-discografie staat het nummer I am the Walrus niet bepaald bovenaan als het gaat om opwindende composities. Toch koos Colin Towns ervoor om uitgerekend dit nummer op het nieuwe album Another Think Coming van zijn big band Mask Orchestra te zetten. En hij slaagt erin de suffige meezinger om te toveren tot een bijna elf minuten durend, meeslepend muzikaal verhaal van monumentale proporties. Hij laat de blazers zwiepend uithalen, klatert zelf op piano de sterren van de hemel en laat bas en percussie uitstapjes maken naar Noord-Afrikaanse ritmes.

Towns' bewerking van de Beatles-klassieker is typerend voor het hele album. Het 23-koppige gezelschap wisselt de ingetogenheid van Prayer af met de nerveuze energie van Heated Think Tank en de tegendraadse swing van Andrew Hill and Far Away. In een paar composities, waaronder het titelnummer, speelt bandleider Towns met een combinatie van stemmige samples en solisten. Deze uitstapjes dienen vooral als rustpunt binnen de volgepakte orkestcomposities, waarvan de hoekige, robuuste thema's doen denken aan John Korsrud en Steve Martland.

Wat de energieke presentatie betreft vooral de felheid van de koperblaassectie is fenomenaal is het Mask Orchestra een geestverwant van het Nederlandse Tetzepi. Towns' gezelschap is echter meer dan twee maal zo groot en dat is te horen. Het Mask Orchestera raast als een muzikale stoomwals de speakers uit, iedere herinnering aan de originele uitvoering van I am the Walrus verpletterend.

Colin Towns Mask Orchestra: Another Think Coming (Provocateur records, PVC 1028) Distr. Culture.