Man van 81 uitgekleed door jonge, wilde meid?

Mijn vader van 81 jaar wordt vergeetachtig en neemt flinke sommen geld van de bank op, om die vervolgens `kwijt' te raken. Is er een mogelijkheid voor mij, als zijn enige erfgename, hem te beletten zóveel op te nemen? Het curatorschap staat me gevoelsmatig tegen. Ik hoop daarom op een vriendelijkere manier.

(D. van IJ)

Vaders van 81 voelen zich in hun hoofd vaak veel jonger dan ze zijn. Het opnemen van een groot bedrag bij de bank pept ze op, geeft ze een zekere macht. Ze vergeten even hun ouwe, krakkemikkige lijf en kunnen doen wat ze willen, denken ze. Ik begrijp uw zorg. Je leest toch regelmatig dat zo'n ouwe vent in korte tijd helemaal wordt uitgekleed door een jonge, wilde meid. En dan bedoel ik niet zijn kleren. Daar moet u met hem over praten, want zonder zijn toestemming kunt u niet veel doen. Iedereen is weleens vergeetachtig.

In het algemeen kunt u uw vader door de rechter onder curatele laten stellen, en via de kantonrechter onder bewind laten stellen of een mentor laten benoemen. U moet wel met feiten aantonen dat hij op het financiële vlak niet meer voor zichzelf kan zorgen. Bijvoorbeeld omdat hij zomaar geld of kostbare zaken aan iedereen weggeeft. Meer informatie in brochures via www.minjust.nl en www.postbus51.nl.

Een vriendelijker manier is zijn bankrekening om te zetten in een en/of rekening samen met u, en zijn pinpas in te nemen. Zo houdt u de zaak in de hand en het voorkomt stagnatie van de financiële afwikkeling na zijn eventuele overlijden. Hiermee kan de bank u verder helpen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld