Klein Van Abbe in Athene

Deze week opende in Athene `Conversatie?', een expositie met 60 moderne kunstwerken uit het Van Abbe Museum.

In een voormalige schoenfabriek die deel uitmaakt van de Atheense Academie voor Schone Kunsten werd donderdagavond door de Nederlandse staatssecretaris Van der Ploeg en de Griekse minister van Cultuur Venizélos een groot opgezette tentoonstelling geopend van 60 kunstwerken uit het Eindhovense Van Abbe Museum voor moderne kunst. Het museum kan deze bezittingen tijdelijk missen vanwege de overgang naar een grotere behuizing in mei.

De technici van het Van Abbe, die een week bezig zijn geweest met de installatie, zijn enthousiast over de enorme ruimte die ze hier tot hun beschikking hadden. Elke eenheid heeft zijn eigen, afgescheiden vak gekregen, met in het midden een ruimte voor videokunst.

Bij de ingang staan de sculpturen van de jong gestorven kunstenaar Juan Muñoz opgesteld die de titel Conversation Piece dragen, waaraan ook de naam van de tentoonstelling, Conversatie?, is ontleend. De hele expositie is aan Muñoz opgedragen.

De tentoonstelling duurt tot 10 maart. Het programma voor het scholenbezoek is al geheel voltekend. Er is een aparte ruimte geschapen waarin kinderen zich creatief kunnen `uitleven'.

,,Een goed idee. Moeten wij overnemen,'' zei de directeur van het Van Abbe Museum, Jan Debaut, die op een druk bezochte persconferentie de filosofie van zijn instelling toelichtte, en die ook de inleiding voor de fraaie catalogus heeft geschreven.

Er zijn drie Griekse kunstenaars op Conversatie? vertegenwoordigd, wier werk wellicht later wordt aangekocht. ,,Wij exposeren alvorens aan te kopen'', aldus Debaut.

De belangstelling voor de expositie is groot, mede omdat Athene zelf nog geen museum voor moderne kunst bezit.

Juist deze week kreeg de minister van Cultuur van zijn collega voor Ruimtelijke Ordening eindelijk de totale ruimte van een oude bierbrouwerij toegewezen waar zo'n museum, `met steeds twee tentoonstellingen tegelijk', zal kunnen functioneren.