Huisvrouw krijgt twintig jaar voor misdaad uit 1976

De voormalige Amerikaanse radicaal Sara Jane Olson is gisteren veroordeeld tot twintig jaar cel wegens het plaatsen van bommen onder twee politiewagens in 1976. De bommen waren niet afgegaan. Olsen had afgelopen herfst schuld bekend in deze twee zaken. De nu 55-jarige Olsen was volgens de aanklagers in het midden van de jaren zeventig lid van de linkse stadsguerrillagroep Symbionese Liberation Army (SLA). De beweging verwierf in 1974 internationale bekendheid door de ontvoering van Patty Hearst, de kleindochter en erfgename van krantenmagnaat Randolph Hearst. Olson, moeder van drie kinderen, leefde 23 jaar lang als een trouwe kerkbezoekende huisvrouw in Minnesota voordat zij in 1999 werd opgepakt. Zij moet nog terechtstaan voor de moord in 1975 op een klant van een bank. Olson en drie andere leden van de SLA werden hiervoor woensdag aangeklaagd. Haar dochter Leila (15) brak bij het horen van het vonnis in de rechtszaal in tranen uit en zei: ,,Zij is de beste moeder die je je wensen kunt.''