Grote tech-fondsen bieden beleggers weinig soelaas

Toen de koersen van op experimentele concepten gebaseerde dotcombedrijven als Etoys instortten, haastten beleggers zich om hun toevlucht te zoeken bij schijnbaar veiliger aandelen als die van Cisco en Juniper. Tenslotte waren dat solide bedrijven die echt iets om handen hadden: zij bouwden immers de verbindingen voor het ultrasnelle internet. Later bleek dat deze bedrijven pikhouwelen en spaden verkochten aan de goudzoekers op het web en dat ze hun groeipercentages nooit konden volhouden. Wat moest de belegger in technologiefondsen doen toen hun koersen ook instortten?

Het antwoord lijkt de aankoop van grotere, nog defensievere technologie-aandelen te zijn. Beleggers lijken te hebben besloten dat giganten met een overvloed aan kapitaal als Microsoft, IBM en Intel een veilige gok zijn. Daarbij lijkt het er niet toe te doen dat hun lot onlosmakelijk verbonden is met dat van de pc-industrie, die vorig jaar volgens Gartner Dataquest voor het eerst sinds 1985 aan krimp onderhevig was. Alle drie de ondernemingen maakten deze week bekend dat ze vorig jaar minder hebben verdiend dan het jaar daarvoor. Niettemin zijn hun koersen in 2001 gestegen.

Deze beweging in de richting van grotere en zogenaamd veiligere fondsen is een teken dat we op een volwassen baissemarkt zijn aangeland. Die kan zich niet veel verder ontwikkelen, omdat er weinig andere plaatsen zijn waar technologiebeleggers zich kunnen verschuilen. Vele maanden geleden deden vermogensbeheerders, die verplicht zijn technologie-fondsen te bezitten, er misschien goed aan om de aandelen van de grote jongens te kopen. Maar nu is de omzet in deze aandelen hoog en staan de koersen onder druk. Op een gegeven moment zullen beleggers opnieuw overwegen of het wel zo verstandig is om dertien maal de verwachte omzet voor Microsoft te betalen, of acht maal de verwachte omzet voor Intel, als die bedrijven gekrompen zijn en de groeivooruitzichten er ook niet al te rooskleurig uitzien.

Als dat moment is aangebroken, kun je deze aandelen beter niet in je bezit hebben.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld