Gemeenten bezorgd over megasupers

Gemeentebesturen overal in het land verzetten zich tegen de komst van grote supermarkten aan de rand van steden. Zij vrezen voor faillissement van kleine winkelcentra in woonwijken.

Gemeenten denken dat voorzieningen als postkantoren daardoor uit woonwijken zullen verdwijnen. Vooral voor ouderen achten zij dit problematisch. Dit blijkt uit de `vele bezorgde brieven' die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) krijgt van gemeentebesturen. In Nederland koopt 75 procent van de consumenten zijn verse groenten, vlees en brood al in de supermarkt, tegen 57 procent in 1998.

De meeste Nederlandse supermarktconcerns investeren de komende jaren in grote supermarkten aan de rand van steden. Ahold (Albert Heijn, Etos, Gall&Gall) opent over drie weken zijn eerste `mega' Albert Heijn (4.000 vierkante meter) in Arnhem. Tot nu toe meet de grootste Albert Heijn 2.000 vierkante meter.

Ahold wil nog 49 megasupermakten openen, maar ruimte is schaars en veel gemeenten eisen dat onafhankelijk onderzoek aantoont dat andere winkelcentra niet failliet gaan door de komst van zo'n mega-supermarkt.

Een aantal grote gemeenten wil juist wel een mega-supermarkt, omdat zij een voetbalstadion willen bouwen en daar mede-financiers voor zoeken. Zo heeft de gemeente Groningen besloten `volop te participeren' in een te bouwen complex met een stadion, een bioscoop, een hotel, een supermarkt en woningen. Dit complex zal 350 miljoen gulden (159 miljoen euro) kosten, zo stelt de gemeente. De Amsterdam Arena kostte 200 miljoen gulden.

In Alkmaar is binnen het geplande stadion ook ruimte voor een megasupermarkt, zegt de gemeente-woordvoerder. ,,Mits de betrokken keten een andere supermarkt in Alkmaar opheft.'' In Apeldoorn wilde de gemeente graag een mega-supermarkt in zijn te bouwen sportcomplex, maar uit marktonderzoek bleek dat twee wijkwinkelcentra failliet zouden gaan.

supermarktenZaterdags Bijvoegsel