Geef Shrek je stem

Met een nieuwe dvd-techniek kunnen kijkers vanaf volgende maand het groene filmmonster Shrek en andere figuren uit de animatiefilm met hun eigen stem laten spreken. Vanaf 7 februari brengt Universal Studio's een `karaoke' dvd-versie van de film uit. Nederlandse zinnen worden met de dvd in beeld geprojecteerd en moeten daarna worden ingesproken.

Zo kan thuis een versie van de film worden opgenomen waaruit de stemmen verdwenen zijn van hoofdrolspelers Eddy Murphy (als ezel), Cameron Diaz (prinses Fiona) en het zachtaardige groene kleimonster Shrek (Austin Powers' Mike Meyer). De truc werkt niet op een gewone dvd-speler, maar alleen op een computer, legt Universal-woordvoerder Monique Messelink uit. ,,De ingesproken stemmen worden opgeslagen op de harde schijf van de pc, niet op de dvd zelf'', zegt zij. Een soortgelijke karaoke-dvd is volgens haar al een succes in het Engels en komt ook op de markt in een Franse en een Vlaamse versie (met minieme verschillen ten opzichte van het Nederlands). Shrek was afgelopen jaar succesvol en maakt goede kans in de prijzen te vallen als actrice Whoopi Goldberg op 2 maart de Oscars uitreikt.