Eten en drinken bij Pétrus (1)

Deftig uit eten in het jaar voor de euro. De rekening bedroeg 44.007 pond (ongeveer ƒ145.000). De acht gasten afkomstig uit de bankierswereld lieten een fooi van 3000 pond achter. Dit recordbedrag voor een zakendiner werd vooral bereikt door het bestellen van dure wijnen bij onder meer een carpaccio van tonijn met kleine artisjokjes versierd met alfalfa, de terrine van lamsvlees, tarbotfilet met asperges, hapjes duiffilet en een met chocolade sliertjes versierd bordje met kokette kleine nagerechtjes. Maar Restaurant Pétrus in St. James Street in Londen heeft dan ook een uitgebreide wijnkaart. De 26-jarige Franse sommelier Grégory Hervé wist de gasten na het bestellen van een fles Pétrus uit 1946 (9400 pond) over te halen ook een gelijknamige fles uit het jaar 1945 (11.600 pond) en een uit 1947 (12.300 pond) te proeven. Dat is nog eens veldwerk! De prijzen van de Romanée Conti (1400 pond) en de Château d'Yquem uit het jaar 1900 (9200) vielen nog reuze mee. Paris Match besteedde uitgebreid aandacht aan deze uitspatting van de Rosbif, zoals de Engelsen spottend worden genoemd. Het Franse blad veroordeelde niet zozeer het totaalbedrag van de uitspatting als wel de smaak en de slechte keuze van de wijnen. Nee, de Fransen, de grenouilles, die weten wat goed en lekker is. Want wat een faux pas om een Pétrus uit het verkeerde jaar 46 te drinken. En wat een overdreven hoge prijzen. Nee, bij Marc Meneau van sterrenrestaurant l'Espérance, waar Mitterrand en Kohl een rendez-vous hadden, kun je dineren als een vorst met – comme une marriage – passende wijnen bij de gerechten.

Nu eerst een voorgerecht van meloen en krab. Bereiding: Snijd de meloen dwars doormidden. Verwijder de draden en de pitten uit het midden. Schep het vruchtvlees uit de schillen en pureer het met het citroensap en de blaadjes munt. De smaak van de munt moet zo subtiel zijn dat je nauwelijks weet wat je proeft. Doe de meloenpuree in een kom. Roer er een beetje zout en peper door. Zet de afgedekte kom enkele uren in de koelkast. Haal de krab uit het blik. Verwijder harde stukjes. Verdeel de meloenpuree over kleine kommen. Schep in elke kom een eetlepel port. Verdeel het krabvlees over de kommen. Drink er een glaasje droge witte port bij.