Douaniers hangt straf boven hoofd

Een aantal douaniers op Schiphol hangt een straf boven het hoofd. Het gaat om beambten die zonder toestemming van justitie december vorig jaar cokesmokkelaars hebben heengezonden.

Het ministerie van Financiën onderzoekt hoe eerste kerstdag en oudejaarsdag zes koeriers kunnen zijn losgelaten zonder dat Justitie daarvan op de hoogte is gesteld. Op grond van dit onderzoek zal worden bepaald welke disciplinaire maatregelen zullen worden genomen. Dat zegt een woordvoerder van Financiën.

Tweemaal ging het om drugssmokkelaars die negen kilo cocaïne bij zich hadden. Twee bezaten twee kilo, de anderen hadden 1100 gram en 90 gram bij zich. De douaniers hebben de drugs in beslag genomen en de namen en paspoortnummers van de koeriers genoteerd.

Een en ander blijkt uit een brief van minister Korthals (Justitie) aan de Tweede Kamer.

Korthals maakte gisteren bekend dat hij op korte termijn een noodwet naar de Tweede Kamer stuurt om een streng gevangenisregime met ingang van maart mogelijk te maken. Drugssmokkelaars die op Schiphol worden aangehouden, worden onder meer in kazernes geplaatst. Lichamelijk onderzoek is verplicht en indien nodig krijgen ze laxeermiddelen toegediend. Het gevangenisregime voor de smokkelaars kent geen (weekeinde-)verlof.

De noodwet, die het opsluiten van drugssmokkelaars buiten het reguliere gevangeniswezen mogelijk maakt, is onderdeel van een plan van aanpak dat de explosieve toename van drugskoeriers op Schiphol in te dammen. Korthals noemde na afloop van de ministerraad de noodwet ,,een vergaande maatregel, maar noodzakelijk om te voorkomen dat Schiphol een invoerhaven van verdovende middelen wordt.''

De noodwet geldt voor een periode van een jaar met de mogelijkheid van verlenging met eenzelfde termijn. Alleen aangehouden drugskoeriers op Schiphol krijgen met het strengere gevangenisregime te maken. Militairen zullen voor de bewaking zorgen.

Korthals waarschuwde ervoor dat ondanks de drastische aanpak, de problemen nog niet zijn opgelost. Het gaat om honderden gevallen per maand. De afgelopen week alleen al werden er zeventig bolletjesslikkers aangehouden. Premier Kok toonde zich tijdens zijn wekelijkse persconferentie tevreden over de plannen van Korthals. Maar Korthals moet zich woensdag wel voorbereiden op een spoeddebat met een uiterst kritische Tweede Kamer, aldus de minister-president.